Почетна » Друштво » Српски студенти светски шампиони у дебати

Српски студенти светски шампиони у дебати

На Светском универзитетском дебатном првенству у Вијетнаму наши такмичари остварили су историјски успех – постали су шампиони у две од три категорије дебатовања на енглеском језику

Такмичари у дебати из целог света имају само 15 минута да размисле о задатој теми и да прикупе аргументацију „за” или „против”, и то без коришћења интернета и литературе. Када дебата почне, сваки такмичар има укупно седам минута да изнесе свој став, да одговара на питања и да се аргументовано супротстави другачијем мишљењу, било да је реч о реформи образовања, еутаназији, доживотном затвору, смртној казни или актуелним темама и догађајима у свету.

Ове године, почетком јануара, Светско универзитетско дебатно првенство одржано је у Вијетнаму, у граду Хо Ши Мин, уз учешће више од 700 студената из 95 земаља света.

Такмичари из Србије постали су шампиони у чак две од три категорије дебатовања на енглеском језику. Учествовали су не само студенти Правног факултета Универзитета у Београду већ и академци са Филозофског, Физичког, Биолошког, Електротехничког, Факултета организационих наука, Факултета политичких наука и Факултета музичке уметности.

Главни дебатни судија у отвореној категорији, у полуфиналу такмичења, био је Милош Марјановић с Правног факултета у Београду, који је 2017. године постао светски шампион у дебати на Светском првенству у Холандији. Марта Васић, са Факултета политичких наука, судила је четвртфинале, а Новак Челебић, са Правног факултета у Београду, осмину финала отворене категорије.

– Главни судија мора имати велико искуство у дебати, јер он после излагања такмичара води дискусију с другим судијама, који долазе из целог света, да би заједнички дошли до коначне одлуке о најбољим кандидатима и тимовима који ће победити – каже Мила Марјановић, члан Управног одбора „Отворене комуникације”.

Ова академска организација окупља најбоље студенте и средњошколце из целе Србије, који су заинтересовани за дебату. Заједнички раде на развоју критичког мишљења, аргументације и унапређењу јавног наступа.

– Такмичари не знају унапред коју ће страну бранити, односно да ли ће бити „за” или „против” у оквиру задатих тема, као што су измена школског система, смртна казна, доживотни затвор, еутаназија и друге теме, које се односе и на актуелне догађаје у свету.. Они се месецима, па и годинама, припремају за сваку могућу тему – каже Мила Марјановић.

Студенти Правног факултета Новак Челебић и Ђорђе Радосављевић, који су 2022. постали шампиони на светском првенству, које је тада одржано у Београду, сада су у Вијетнаму били судије у осмини финала отворене категорије.

Радосављевић је заједно са Илијом Иванишевићем са Физичког факултета у Београду дебатовао у финалу „отворене категорије” светског првенства, и то против студената са универзитета Оксфорд, Станфорд и Универзитета у Сиднеју, а пласманом у финале постали су један од четири најбоља тима на свету.

Лазар Поповић са Факултета организационих наука и Михаило Бабић са Филозофског факултета освојили су титулу светских шампиона у финалу категорије „енглески као други језик”, у којем су победили тимове са институција КНУСТ из Гане, Универзитета Хаифа из Израела и ИИТ–Бомбај из Индије. Ђорђе Мирковић са Факултета организационих наука и Милош Прокић са Електротехничког факултета постали су светски шампиони у категорији „енглески као страни језик”. У финалу ове категорије дебатовао је још један наш тим – Катарина Лазић и Павле Антонијевић, студенти Факултета организационих наука, а Катарина је освојила и награду за најбољи говор у финалу такмичења ове категорије.

Такође српски тим, који су чинили Константин Поповић и Стефан Јосиповић, са Факултета музичке уметности, стигао је до четвртфинала првенства у категорији „енглески као други језик”, као девети најбољи тим на свету у овој категорији.

Поред изузетних тимских успеха, наши дебатери су остварили и завидне резултате појединачно, као говорници. У категорији „енглески као други језик”, Илија Иванишевић је проглашен за другог, а Ђорђе Радосављевић за петог најбољег говорника. У категорији „енглески као страни језик”, Стефан Јосиповић је однео титулу петог, Михаило Бабић шестог, Константин Поповић седмог и Лазар Поповић деветог најбољег говорника на свету.

Србију је представљао још један тим – Обрад Костић са Факултета организационих наука и Страхиња Батањски са Биолошког факултета у Београду. Наши дебатери већ дужи низ година постижу одличне успехе на европском и светском нивоу. Светски шампион, поред Милоша Марјановића, 2017. године у Холандији била је и Теодора Решетар.

Светско универзитетско дебатно првенство, које се одржава сваке зиме у другој земљи света, почевши од 1981. године, представља такмичење у форми британске парламентарне дебате, подељено је у три такмичарске категорије (отворена категорија, енглески као други језик и енглески као страни језик) и највеће је годишње окупљање студената на свету у коме учествују студенти свих престижних универзитета као што су Харвард, Оксфорд и Кембриџ. Следеће светско првенство биће одржано у Панами.

– Средства за пут и учешће наше репрезентације сакупљена су кампањом преко платформе „донације.рс”, коју је подржало преко 110 појединаца, пријатеља, бивших дебатера и компанија, уз посебну подршку која је дошла од спонзора наше репрезентације – „Србија Циђин мајнинга” и „Телекома” – каже Мила Марјановић.

Извор: Политика

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.