Почетна » Друштво » Колико корака дневно треба да направимо

Колико корака дневно треба да направимо

Према новој студији која је обухватила више од 226.000 људи широм света, 4.000 корака дневно је довољно да почне да се смањује ризик од преране смрти из било ког разлога. Што се више корака направи, видљивије су и веће здравствене користи, кажу истраживачи. Сваких додатних 1.000 корака изнад 4.000 смањило је ризик од ране смрти за 15 одсто, све до 20.000 корака.

Тимови с Медицинског факултета Универзитета у Лоџу у Пољској и Медицинског факултета Универзитета Џонс Хопкинс у САД, открили су да се предности ходања примењују на све полове и свакo староснo добa, без обзира на то где људи живе. Међутим , највеће су предности уочене међу млађима од 60 година.

“Верујем да увек треба да нагласимо да би промене начина живота, укључујући исхрану и вежбање … могле да буду барем једнако или чак и ефикасније у смањењу кардиоваскуларног ризика и продужењу живота од нових лекова”, рекао је професор Мејси Банах са Универзитета у Лоџу.

Према подацима Светске здравствене организације, недовољна телесна активност је одговорна за 3,2 милиона смртних случајева сваке године – што је четврти најчешћи узрок смрти у свету.

Хани Фајн, лични тренер и инструкторка глобалне фитнес компаније Barry’s, истиче проблеме који настају због превише седења.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 日本速歩協会 (@fastwalking_jp)

“То може да успори ваш метаболизам, а утиче на раст и снагу мишића, што може узроковати болове”, каже она за ББЦ.

Фајн објашњава и важност других активности осим вежбања, “што је једноставним речником речено све што радимо што користи енергију и сагорева калорије”.

“Задаци попут стајања, ношења ствари из куповине, прања подова, корачања док се разговара на телефон – све су то мале ствари које нас чине активнијима и помажу да ефикасније сагоревамо калорије”, рекла је Фајн, и додала да су редовне шетње изразито важне.

“Ходање може да снизи крвни притисак, ојача мишиће како би се заштитиле кости, може да повећа ниво енергије и произведе ендорфине и може да помогне у одржавању здраве тежине уз здраву исхрану”, истиче она, додајући да та активност, која је прикладна готово за све, представља корист и за ментално здравље.

Извор: Политика Магазин

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.