Почетна » Економија » Цене некретнина у Европи

Цене некретнина у Европи

Цене станова, кућа и кирија у Европи порасле су 0,8 одсто у трећем кварталу 2023. у односу на други квартал исте године, показали су нови подаци које је објавио Евростат.
Што се тиче закупнина, оне су повећане 3,0% у односу на трећи квартал 2022. Међутим, код цена кућа дошло је до смањења од -1,0% током истог периода.

Од 2010. до трећег квартала 2023. године, дошло је до повећања цена кућа за 48% и раста закупнина од 22% широм Европе.

 

Цене некретнина у Европи су веома високе и неочекивано. Према неким извештајима, цене станова у Европској унији су порасле за 6,1% у првом кварталу 2024. године у односу на исти период претходне године. Ово је највећи годишњи пораст од 2007. године. Неки од фактора који утичу на овај тренд су ниске каматне стопе, ограничена понуда, повећана потражња за већим и боље опремљеним становима због пандемије и рада од куће, као и спекулативна инвестиција. Цене некретнина су нарочито скочиле у Луксембургу, Данској, Литванији и Естонији. С друге стране, цене су пале у Малти, Кипру и Ирској.

Цене некретнина у Европи ће вероватно наставити да расту у наредном периоду, али не тако брзо као до сада. Неки од разлога за то су очекивани пораст каматних стопа, побољшање епидемиолошке ситуације, повратак на радна места и путовања, као и појава нових варијанти вируса које могу да угрозе економски опоравак. Према неким проценама, цене некретнина у Европској унији ће порасти за 3% у 2025. години и за 2% у 2026. години. Међутим, постојатим ће велике разлике између различитих земаља и региона, зависно од њихових специфичних економских и демографских услова.

Према подацима европске канцеларије за статистику, током тог периода дошло је до значајних промена и на европским стамбеним тржиштима. Цене кућа су више него утростручене у Естонији (210%) и више него удвостручене у Мађарској (185%), Литванији (158%), Летонији (141%), Аустрији (123%), Чешкој (122%) и Луксембургу (107%), где је просечна тражена цена стамбених некретнина за продају у децембру износила вртоглавих 12.089 евра по квадратном метру. Пад је забележен у Грчкој (-14%), Италији (-8%) и Кипру (-2%).Што се тиче изнајмљивања, 26 земаља ЕУ забележило је повећање, а предњаче Естонија (218%), Литванија (170%) и Ирска (100%). Изузетак је била Грчка, где су цене закупа пале за 20%

 

Извор: Инвеститор, Статистика, Сутњик

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.