Почетна » Историја » Гроф Влад Цепеш III Дракула — ктитор Хиландара

Гроф Влад Цепеш III Дракула — ктитор Хиландара

Горф Влад Цепеш III је био војвода Влашке, државе која је постојала на територији данашње Румуније, у 15. веку. Он је познат по свом надимку Дракула, што значи „син дракона“, јер је његов отац био члан Реда дракона, витезовског ордена који се борио против Османлија. Он је такође познат по својој жестокој одбрани Влашке од турске инвазије и по свом суровом начину кажњавања непријатеља и издајника. Његов најчешћи метод био је колачење, односно пробадање жртава на дугачким колцима и остављање да умру у мукама. Због тога је добио и други надимак – Казнилац. Неки историчари сматрају да је он био ефикасан и праведан владар, који је успевао да одржи ред и стабилност у својој земљи, док га други виде као крволочног тирана, који је уживао у мучењу и убијању. Његова легенда је послужила као инспирација за креирање ликa вампирa Дракулe у роману Брема Стокера из 1897. године.

Гроф Дракула дефинитивно није био толико страшан колико су његов лик демонизовали на светској историјској сцени. О томе сведочи и списак дародаваца манастира Хиландара на Светој Гори, међу којима је и Дракула, одн. војвода Влад Цепеш III.

Он је једно време имао ктиторство над манастиром и обезбедио је значајне повластице за Хиландар.

Улога покровитеља и ктитора манастира је била велика, посебно у време турске владавине. У име своје породице, бивша султанија Мара Бранковић помогла је Хиландару тако што је убедила војводу Влада Цепеша, званог Дракула (1456-1462; 1476) да преузме ктиторство над манастиром.

Покровитељство влашких војвода успело је да обезбеди значајне повластице за Хиландар. Тако је, на изричиту молбу влашког војводе Басараба III млађег Цепелуша (1474-1481), турски султан Бајазит (1481-1512) ослободио плаћања харача шест највећих хиландарских метоха. Мара Бранковић није имала велики утицај на свог мужа, султана Мурата II, али јесте на његовог сина Мехмеда II Освајача, који је њу сматрао другом мајком.

По доласку на престо, отпустио ју је из харема, вратио јој мираз и дао неке територије на управу. Настанила се на Халкидиу, близу Свете Горе, бавила се дипломатијом у српску користи и велики део имања разделила својим кметовима. По њој, читава једна област близу Солуна назива се Каламарија (Добра Марија).

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.