Почетна » Култура » Српска читаоница „Лаза Костић“ засијала новим сјајем

Споменик културе

Српска читаоница „Лаза Костић“ засијала новим сјајем

Једно од најлепших здања у центру Сомбора и једна од најстаријих установа српског народа, управо је засијала у пуном сјају. На згради Српске читаонице „Лаза Костић” у Сомбору завршени су радови на уређењу фасаде и столарије, као и неколико просторија у унутрашњости.

„Ово је највећа реконструкција Српске читаонице од како је она подигнута пре 142 године”, каже у разговору за „Политику” Борислав Аврамовић, председник Управног одбора читаонице, њеног највишег управљачког тела.

Аврамовић објашњава да је претходно Покрајински завод за заштиту споменика културе израдио пројектно-техничку документацију, с обзиром на то да је читаоница 1969. године проглашена непокретним културним добром под заштитом државе.

„Покрајински завод је много урадио на координацији и обезбеђивању финансијских извора за ову реконструкцију. Град Сомбор је за то наменио 10 милиона динара, а покрајинска влада, преко Секретаријата за културу нешто више од 25 милиона динара”, наводи Аврамовић.

Српска читаоница
Фото: Град Сомбор

Пре око деценију и по сређен је кров здања, због тога је сада био ред на фасаду према центру, према Улици краља Петра, и бочну страну фасаде у Читалишној улици. Постојећи малтер је саструган, нанет нови, замењена врата и прозори, и окречена свечана сала „Сава Стојков” и сала у којој се одвијају дневне активности. Урађена је и декоративна расвета.

Институција Српска читаоница у Сомбору старија је од здања у којем се налази. Угледни и учени сомборски Срби 24. марта 1845. године формирали су читаоницу. Како њихови потомци с поносом истичу, након иришке ово је друга по старости читаоница у Срба. Осим клуба у којем су се угледни Сомборци дружили, расправљали, па и играли билијар, имали су и значајну библиотеку са више стотина књига. Почетком 1882. године донета је одлука да се, након бројних селидби, изгради зграда за читаоницу.

„Здање су подигли сами сомборски Срби својим прилозима, а износ који је недостајао позајмљен је од Православне црквене општине и враћено јој је из ренте која је убирана од трговинских радњи у приземљу”, каже Аврамовић.

Прву деценију 20. века председник Српске читаонице био је Лаза Костић, који је значајно проширио њен књижни фонд, а читаоница је име славног Сомборца и великог књижевника понела 1957. године.

Борислав Аврамовић каже да Српска читаоница данас има 110 чланова, од 14 до 90 година, поједини су већ 40 година чланови ове културне установе. Осим Управног одбора од девет чланова, руководећа тела су и Надзорни одбор са три члана, док сви чланови се окупљају на Скупштини.

Српска читаоница „Лаза Костић“ кроз своје програме чува културу, традицију, обичаје, језик, писмо и дух српског народа. Следеће године прославиће 180. рођендан.

Извор: Политика

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.