Почетна » Слободна зона » Српски осмогодишњи шахиста исписао историју

Српски осмогодишњи шахиста исписао историју

Српски шах је у експанзији, српска репрезентација била је 2023. године најбоља у Европи, а сада долази добра вест везана за млађе категорије. Наиме, у Београду је дечак од осам година по имену Леонид Ивановић савладао велемајстора у званичној партији. То се никада раније није догодило.
Ивановић је надиграо 59-годишњег Милка Попчева чији је рејтинг 2193.
У тренутку победе Леонид је имао осам година, 11 месеци и седам дана. Према информацијама којима располаже Chess.cом, никада раније није виђена победа млађег шахисте над регистрованим велемајстором на званичном турниру у класичном шаху.

Претходно је титулу најмлађег носио амерички шахиста Авондер Лијан, који је имао девет година и 3 месеца када је победио велемајстора Лерија Кофмана. Примера ради, Магнус Карлсен, највећи шахиста данашњице и један од највећих свих времена, чекао је на прву победу над велемајстором све до 12. рођендана.
Магнус је 2003. године победио Криса Ворда.
Надајмо се да је ово најава једне велике каријере која се рађа.

Најмлађи шахиста који је освојио титулу мајстора у свету био је Светозар Глигорић, који је то успео са 16 година 1940. године. Глигорић је био и велики шаховски писац, новинар и композитор, а један од његових највећих успеха био је победа на 9. шаховској олимпијади у Дубровнику 1950. године, када је Југославија освојила златну медаљу.

Када је реч о занимљивим шаховским партијама, постоји много примера који показују лепоту и дубину ове игре. Једна од таквих партија је и она између Глигорића и Решевског на истој олимпијади у Дубровнику, коју је Глигорић добио спектакуларним жртвовањем даме. Што више играте и учите е шах, то вам се више отвара свет фантастичних могућности и комбинација којима можете да изражавате своју креативност и интелигенцију.

Извор: Спутњик

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.