Почетна » Друштво » Са каквим проблемима се сусрећу особе са инвалидитетом на КиМ?

Људима који имају инвалидитет је потребан осећај вредности и припадности

Са каквим проблемима се сусрећу особе са инвалидитетом на КиМ?

   Особама са инвалидитетом треба дати шансу и сигурно неће бити терет друштву“, слажу се председник „Омладинског савета Грачанице“ Душан Борисављевић и председник „Организације особа са инвалидитетом“ у Грачаници Драган Јосифовић.

Они су у подкасту УНС-а оценили да су проблеми са којима се суочавају особе са инвалидитетом на Косову и Метохији многобројни.

Председник Омладинског савета Грачанице Душан Борисављевић члан је и „Удружења слепих и слабовидих“ и први пут говори на тему инвалидитета.

Њима је потребан осећај вредности и припадности

Он је рекао да људима који имају инвалидитет потребан је осећај припадности и вредности, што ће им показати да могу да допринесу својој заједници, као и да удружења пружају људима тај осећај.

„Социјални живот је нешто што недостаје особама са инвалидитетом, било да је то због несигурности коју осећају или нечег другог, поготово код младих људи. Циљ сваког човека је да доприноси и буде користан члан друштва“, казао је он.

Борисављевић каже да је потребно више говорити и радити на решавању проблема са којима се суочавају особе са инвалидитетом. Мишљења је да треба едуковати одрасле, али и децу, као и да их треба учити да прихватају различитости.

Истиче да је јако битно да породица не ограничава дете ако има неку врсту инвалидитета, да му не говори да не може да оставари неке циљеве.

„Немојте људима да рушите снове, будите ту да им помогнете. Дефинитивно је да постоје предрасуде, као и за све у животу, али наш народ, култура и васпитање, поготово на овом простору, пуни су емпатије, разумевања и љубави“, нагласио је он.

Foto: Euractiv.rs

Медицинске прегледе морају да обављају у централној Србији

Каже да положај особа са инвалидитетом на Косову и Метохији није сјајан, поготово не у местима са српском већином.

„Неки медицински прегледи се морају одрадити у централној Србији и то доста отежава. Са друге стране, постоје и предности малих места. Ја сам уз моје друштво и окружење без икакве професионалне подршке успео да урадим нешто. Та мала заједница и људи ме је добро упознала и сигуран сам да ниједан асистент особа које су слабовиде не би могао да разуме моје потребе као што су они“, истакао је председник Омладинског савета Грачанице.

Према његовим речима, људи који имају неку врсту инвалидитета у потпуности ће искористити шансу која им се пружи и марљиво обављати свој посао, чак и више од онога што је потребно.

Председник организације особа са инвалидитетом у Грачаници Драган Јосифовић, који је више од 30 година укључен у рад организација које се баве овим питањем истиче да је циљ Удружења да се самостално, али и удружено створе услови који ће допринети квалитетнијем и самосталнијем животу особа са инвалидитетом.

„Мислим на све сфере у друштву, од образовања до запошљавања, и даље. Многи би без тога били ускраћени за здравствену негу и ортопетска помагала, социјална давања, образовање и дневне активности која пружају удружења. Постојање удружења је јако битно јер су то места у којима ће се чланови окупљати и упознати са правима и обавезама које имају у друштву“, казао је он.

Foto: Radio Kosovska Mitrovica / Novogodišnja priredba u ŠOSO „Kosovski božur“

Потребно је подићи колективну свест о њиховим проблемима

Јосифовић је сагласан да је положај особа са инвалидитетом на Косову и Метохији веома лош.

„Проблеми су огромни и видљиви, од инфраструктуре, преко образовања, запошљавања, социјалних сервиса које немамо и сервиса подршке, транспорта особа са инвалидитетом, свега онога што чини један нормалан живот за све, па и за особе са инвалидитетом“, објашњава он.

Како наводи, колективна свест о потребама особа са инвалидитетом треба да буде на вишем нивоу. Сматра да је хендикеп у друштву, заједници и да ту треба да буде превазиђен.

„Ако особи са инвалидитетом дате шансу сигурно неће бити терет друштву, него ће бити користан члан друштва. Душан и ја смо корисни чланови друштва и доприносимо друштву, само треба пружити прилику и дати подршку. С обзиром на наш инвалидитет ми смо се исказали као људи који могу да дају свој допринос у друштву“, каже он.

Јосифовић напомиње да организације чији се рад односи на инвалидитет треба да ојачају своје капацитете како би могли да покажу да су ту, присутни у друштву, и да утичу да се промени свест код људи, како би могли квалитетније да живе.

Он каже да су Закони који се односе на особе са инвалидитетом добри, али да се у пракси не примењују јер, како је рекао,када желите да остварите своја права, долази до проблема и неразумевања.

Организација особа са инвалидитетом у Грачаници, мреже која окупља више организација броји око 750 чланова.

Извор: Euractiv.mondo.rs, Podkast UNS-a

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.