Почетна » Друштво » Коцкање — тихи убица нашег друштва

Друштвени проблеми

Коцкање — тихи убица нашег друштва

Болести зависности су велики проблем савременог света. Типови болести зависности су различити и њима се баве различите сфере науке и људске психологије. Један од тих феномена је свакако и коцкање. Постоји више видова коцкања а то су: картарошке игре, игре на срећу на слот машинама, прогнозе спортских догађаја и рулет као врхунац коцкарског феномена. Обично све креће из досаде и забаве, да би кроз неко време постала зависност. Поставља се питање, где је корен проблема?

Лучење допамина коцкањем

Човек као биће, створен је да у одређеним моментима лучи одређене хормоне среће, али на природан начин. Допамин, као један од најважнијих неуротрансмитера и „голуб писмоноша“ наших нервних ћелија заслужан је за те процесе у нашем телу. Он се лучи у време када ишчекујемо нешто добро по нас или чинимо нешто што нас испуњава. Самим тим, тело нас тера да поновимо овакву активност више пута како би уживало у осећају задовољства.

Пошто живимо у материјалистичком свету, новац је у већини случајева преуезео улогу главног „испунитеља“ људских задовољстава. Он се кроз многе цивилазације посматрао као дефиниција моћи и успеха. Као и друге врсте награде и новац је тај који „изазива“ хормоне среће и мотивише људе. Коцкањем добијамо могућност да дођемо до истог, што коцкарнице чини изузетно привлачним. Са друге стране, индустрија „игара на срећу“ у маркетиншком смислу чини све што је до њих да све ово приближи човеку. Коцкање постаје нормализовано и део наше свакодневице, а то и јесте њихов циљ.

Маркетинг у свету коцкања

„Gambling“ индустрија је сваког дана све моћнија. То можемо да приметимо у рекламним кампањама које нам се пласирају кроз промотивни материјал на телевизији и друштвеним мрежама. Једноставно, велика количина новца је у протоку, потражња постоји и самим тим је понуда све јача из дана у дан. Њихове рекламе конципиране су са циљем да човеку дају брзо задовољство и учине га богатим у материјалном смислу. Још један од канала промоције ове индустрије јесу личности од некакве врсте утицаја, такозвани „инфлуенсери“. Чак су и многи глумци, певачи и остале личности из света културе постали заштитна лица коцкарница и кладионица. Какав парадокс! Подлегли су тој човековој жељи са брзим новцем, а у овој индустрији га итекако има. И то у 99% случајева стеченог на муци обичног народа. У последње време су чак и спортисти постали промотери ове индустрије. Неки су се одважили да то чак и представе као делом нашег живота.

Како не подлећи утицају овако јаког маркетинга?

Битно је пронаћи сврху и циљ у животу. Човека који ово поседује у свом карактеру не може поколебати ниједна маркетиншка кампања, колико год да је она агресивна. Он своје хормоне среће лучи на природан начин. Како се то постиже? Постоји много начина а неки од њих су: тренинг, рад на духовности, развијање бизниса, емотивних односа, хуманитарне акције итд. Све ове ствари дају сврху и вредност човековом постојању и чине га истински срећним. Међутим, нисмо сви карактерно јаки а показатељ је и развитак ове индустрије. Потребно је истаћи да ово није нерешив проблем и да постоји више солуција како га отклонити. Ипак, коцкари често умеју да „гурају“ свој проблем под тепих и на тај начин га само продубљују. С’тога се поставља питање, како препознати коцкара?

Како препознати зависника од коцкања?

Ако неког од ваших пријатеља или чланова породице има овај проблем, релативно лако ћете га уочити. Коцкање мења свест, навике у понашању и дневним активностима. У великој мери узрокују промене расположења, лош сан, лошу исхрану и доста времена проведеног испред мобилног телефона или рачунара. Када коцкање прерасте из „забаве“ у зависност, особа која се коцка у великој већини случајева губи новац. Онда она потеже за алтернативама као што су позајмице од другова и пријатеља, а у крајњим случајевима и од „зеленаша“. Све ово како би повратила изгубљени новац. Проблеми који настају могу да буду фатални по породичне и пријатељске односе као и на саму психу онога који коцка.

Како решити овај проблем?

Проблем је најбоље „сећи“ у корену али ако је коцкање већ узело маха, потребно му је приступити веома озбиљно. Првенствено треба обавестити ближње или пријатеље те особе ако до сада нису упознати да та особа има проблеме зависности. Следећи корак би био обраћање стручном лицу, затим центрима за болести зависности који би предузели одговарајућу терапију. Oдвикавање од проблема званог коцкање може бити дуг и мукотрпан процес, чак тежи од наркоманије или алкохолизма. С’тога је потребно потребно темељно приступити овој појави у договору и раду са стручним лицима. Бенефити које ћете остварити престанком коцкања су вишеструки. Постаћете нови човек, контролисати своје емоције, решити се анксиозности и поправити односе са својим најближима. И најважније од свега, бићете поносни на новог себе и човека ког видите у огледалу.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.