Почетна » Друштво » Петар Божовић у хуманитарном конвоју за Космет

Петар Божовић у хуманитарном конвоју за Космет

Чувени српски филмски, позоришни и телевизијски глумац Петар Божовић кренуо је на својеврсну глумачку турнеју по Косову и Метохији.

Прослављени драмски уметник је говорио синоћ у Дому културе у Грачаници мисли Светог Николаја Велимировића и Његошеву „Лучу микрокозму“, али и текстове Матије Бећковића, а данас у 14 сати беседиће у Призрену у Богословији „Свети Кирило и Методије“. Следе му гостовања у Гимназији у Гораждевцу 22. фебруара, дан касније у Осојану у ОШ „Радош Тошић“ и 24. фебруара у Дому културе „Стари Колашин“ у Зубином Потоку.

„Овде дођите да видите одакле сте“, поручио је Божовић за РТВ КиМ.

Он је позвао просветне раднике и Министарство културе да децу из централне Србије не воде на екскурзије у Рим и Беч, већ на КиМ – да виде цркве.

„Деца Косова* су одрасли људи. Она, нажалост, немају детињство и немају могућност да се мазе и опусте. У односу на ту детињу искреност коју имају по природи и зрелост коју им је живот наметнуо, мислим да би цело српство требало да их има као иконе и да се угледа на њих. Силеџије су силеџије и они отимају, али наша духовна снага је толико јака на Косову*“, поручио је Божовић.

“Добро сте нам дошли у наш град у Рајску башту. У времену када је на Косову и Метохији тешко, када наш народ пролази кроз свакодневна искушења, овакве посете нам много значе. Говоре нам да нисмо сами, да има добрих људи, интелектуалаца и хуманиста попут вас, који су са нама када је најтеже, када се и наши најближи сродници боје да овде дођу да нас посете”, рекла је Оливера Радић.

Деца су госте поздравила химном Ораховцу, а аутор песме је са Павлином Радовановић извео и песму Ој Косово душо Србинова.

Деца су глумцу и добротвору Баћовићу уручила захвалнице и тиме инспирисала глумца да говори о времену пре педесет година када је био у посети Ораховцу и у припреми за снимање филма Дервиш и смрт истраживао текије.

Ораховац
Ораховац

“Пре много година у оквиру припрема за снимање филма Дервиш и смрт истраживали смо обичаје и текије по читавој Југославији, па смо били и у овој у Ораховцу. Сад су ме ова деца која су ми уручила захвалнице подсетила на неке тренутке. Онај Ораховац који памтим и овај данас се не могу упоредити. Памтим га по огромној количини деце која су као врапци у јату трчала за нама, глумцима (био је Петар Краљ, Плеша, Бутковић и други) и викала Чкаља, Чкаља… Са тим осећањем данас причам. Хвала што сте ме позвали, хвала господину Баћовићу Бранку који ме довео, организовао све, јер великих проблема имамо да дођемо да гостујемо на Косову. И сад, кад сам ушао овде, и кад сам видео ову децу, питао сам се што су их родитељи довели, али сам се одмах сетио да они немају коме да их оставе, да су зато дошли сви породично…”, истакао је Божовић.

Петар Божовић је рекао да му је и цело Косово другачије него некада.

“У мом дугом веку био сам на Косову бар десетак пута разним поводима и један од њих је био и Горски вијенац који смо изводили по црквама и манастирима и ово што сад видим је другачије од оног тада… И памтим тај осећај који сам имао у Грачаници где је било три хиљаде људи, и осећај у Пећкој Патријаршији, падала је ситна киша, хладњикава, било је гледалиште препуно, сестра Батрићева је била Љиља Драгутиновић која је тамо тужила а ми, глумци, смо били иза, плакало је гледалиште, ми смо плакали, а камење је тутњало по крововима Пећаршије од њих. То сам назвао Сан косовске ноћи и једанпут сам имајући прилику да у Политици имам неки свој простор то и објавио. И никад нећу заборавити”, напоменуо је глумац.

Божовић је замолио оне који праве наставне планове у Србији да се обавезно унесе посета Косову.

“Ја бих замолио оне који праве планове и наставни програм свих екскурзија средњих школа и факултета да се базирају на Косово као на нашој усредсређујућој националној мети, што би данас рекли ‘фокусираној таргети’. Наша младеж би видела нешто чиме би била зачуђена. Зашто морам да видим Барселону и неке друге градове, поштујем све, али ако не видим Дечане, не видим Грачаницу, ако не видим Девич, ако не видим тамо где ми је срце, ако не видим Њагоша одакле пева, ако не видим српске јуначке песме, ако не видим где ми је све. Тако да као да сте ми поклонили све ово, ви и господин Баћовић Бранко. Хвала вам што сте ту и боли ме душа, и ако наставим даље опет ћу плакати, а има време за плакање. Плакаћемо једног дана са радошћу јер сузе нису само за тугу”, истакао је Петар Божовић.

Окупљени су желели да се фотографишу са глумцем, а после је приређено и дружење уз вечеру у дому породице Радић.

Извор: ИН4С, Радио КиМ

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.