Почетна » Друштво » Српски фудбалер Невен Суботић утолио жеђ 300.000 сиромашних из Африке

У Немачкој је одликован "Златном лентом" због свог хуманитарног рада

Српски фудбалер Невен Суботић утолио жеђ 300.000 сиромашних из Африке

    Бивши репрезентативац Србије и дефанзивац Борусије Дортмунд, Невен Суботић још је 2012. основао хуманитарну фондацију која, пре свега, ради на томе да се људима у источној Африци омогући приступ води за пиће.

Током каријере одрицао се великог новца у корист сиромашних, он је чак продао свој аутомобил и возио се градским превозом на тренинге клуба, како би помогао још људи.

Foto: Eurosport

Ради и на образовању тамошњег становништва

Последњих година изграђени су бунари у том делу Црног континента, а школе су опремљене санитарним чворовима, јер је за Невена образовање најважније-он сам воли уметност и слуша квалитетну музику. Захваљујући Невеновим напорима чак 300.000 људи у тој регији утолиће жеђ.

Суботићев рад препознат је широм света. Највише у Немачкој, где  је одликован Орденом заслуга и добио је „Златну ленту“, тај орден се додељује од 1926.године.

Foto: Sportal

Постоји много ствари којих се одрекао

„Волео сам фудбал као игру, сад ме више не занима јер је бизнис, ови трансфери су болесни. Свих 222 милиона за Нејмара проследио би онима којима су потребни. Постоји много ствари којих сам се свесно одрекао у животу. Имао сам неколико аутомобила, кућу са великом баштом. Али у једном моменту сам схватио да ми све то смета. Да је то заблуда. Продао сам кућу и аутомобиле и та слобода ми је сјајна. Сад ми је предност да имам што мање тога. И од тада могу слободно да усмерим своје мисли ка много важнијим стварима.

Foto: Vesti online

За време рата у Југославији моја породица је избегла у Немачку. Сав новац који су овде зарађивали слали су назад у Југославију, људима у областима разореним ратом. Гледао сам како то моји родитељи свакодневно раде.

Нисмо ни имали нешто превише, чак смо у поређењу с људима из наше околине имали и најмање, али… Нисмо били незадовољни, несрећни или нешто слично. Корени мог залагања долазе одатле.“

Извор: Radioaktivni Komarac (Facebook)

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.