Почетна » Позиција2 » Снажан раст кинеске производње у 2024. години

Снажан раст кинеске производње у 2024. години

Кинеска индустријска производња је у прва два месеца 2024. године забележила снажан раст за седам одсто међугодишње, најбржим темпом за скоро две године, објавио је данас кинески Национални завод за статистику на свом вебсајту. Аналитичари су процењивали да ће индустријска производња порасти за скромнијих пет одсто.

Малопродаја у Кини је у истом периоду порасла за 5,5 одсто међугодишње, поново изнад очекивања аналитичара од 5,2 одсто, а малопродаја робе преко интернета за 14,4 одсто међугодишње.

Инвестиције у инфраструктуру порасле су за 6,3 посто, а улагања у производњу за 9,4 посто, док су улагања у некретнине пале за девет одсто у односу на исти период лане.

Стопа незапослености у кинеским великим градовима је износила 5,3 одсто, пренео је Танјуг.

Национална економија је задржала замах опоравка и раста и стабилно је започела 2024. годину, закључује кинески Национални завод за статистику.

Напредак кинеске економије у будућности вероватно ће бити обележен континуираном индустријализацијом, технолошким иновацијама и глобалном економском интеграцијом. Узимајући у обзир тренутне трендове, Кина се фокусира на развој високотехнолошких индустрија, попут вештачке интелигенције, обновљивих извора енергије и електричних возила, што би могло значајно да утиче на њену економску структуру. Поред тога, Кина настоји да прошири свој утицај кроз иницијативе као што су „Појас и пут“ које подстичу трговину и инвестиције у Азији, Африци и даље. Међутим, постоје изазови као што су демографске промене, потреба за еколошким одрживим развојем и потенцијални трговински сукоби који би могли да утичу на ову траекторију. У сваком случају, очекује се да ће Кина наставити да игра значајну улогу у глобалној економији.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.