Почетна » Геоаналитика » Русија прети нападом на „Starlink“ јер сматра да их САД шпијунира

"SpaceX" прави стотине шпијунских сателита за владу САД-а

Русија прети нападом на „Starlink“ јер сматра да их САД шпијунира

Оваква реакција долази усред извештаја да „SpaceX“ гради стотине шпијунских сателита за америчку владу. Руска влада поново прети да ће циљати „Starlink“ мрежу „SpaceX-a“ због извештаја да компанија гради стотине шпијунских сателита за америчку владу.

Огласила се Марија Захарова

„Сасвим смо свесни напора Вашингтона да привуче приватни сектор у своје војне свемирске амбиције“, рекла је портпаролка Министарства спољних послова Русије, Марија Захарова, на брифингу у среду.

Foto: Dnevni list Danas

Она је изјавила то након што је Ројтерс разговарао са пет неименованих извора који су потврдили да „SpaceX“ гради мрежу шпијунских сателита за Националну обавештајну канцеларију Сједињених Држава, владину обавештајну агенцију.

САД дале 1,8 милијарди долара за сателите

Класификовани пројекат је део „SpaceX-ovog“ програма „Starshield“, који користи технологију „Starlink“ компаније у националне безбедносне сврхе. Према Ројтерсу, САД су доделиле уговор вредан 1,8 милијарди долара „SpaceX-u“ да изгради сателите у ниској Земљиној орбити, који ће бити способни да прате циљеве на земљи.

Foto: Dnevni list Danas

Није јасно када ће шпијунски сателити бити лансирани, али вести су већ узнемириле Кину. У среду, Ројтерс је такође тражио коментар од руског Министарства спољних послова. У одговору, Захарова је рекла да напори САД-а да војно употребе комерцијалну сателитску мрежу могу учинити технологију „легитимним циљем за одмаздне мере, укључујући војне“.

„Приметили смо да САД и њихови савезници све више користе сателите и земаљску инфраструктуру попут комерцијалних цивилних система као што је „Starlink“ како би обезбедили своје обавештајне активности и спроводили непријатељства“, додала је она.

Извор: pcmag.com

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.