Почетна » Економија » Цене злата у константном расту

Цене злата у константном расту

Цена злата одређује се понудом и потражњом на тржишту, као и спекулацијама, инфлацијом, валутним курсевима и политичким и економским догађајима. Злато је битно за економију зато што служи као резерва вредности, средство размене и заштита од ризика. Злато је такође уневерзално прихваћено као валута и има високу ликвидност. Како ће скок цене злата утицати на економију зависи од разних фактора, али уопштено, виша цена злата може да повећа инфлациони притисак, ослаби домаћу валуту, подстакне извоз злата и умањи потрошњу. С друге стране, виша цена злата може да повећа поверење инвеститора, олакша дуговно финансирање и подржи раст БДП-а.

Цене злата би до краја године могле да порасту за 10 одсто због потенцијалног смањења каматних стопа, објавила је швајцарска банкарска корпорација УБС.

Злато се упркос малом паду на почетку 2024. године и даље држи изнад психолошке границе од 2.000 долара за унцу, а до краја године би могло да поскупи на 2.250 долара пошто „не треба потцењивати снагу заокрета” америчке централне банке ФЕД поводом каматних стопа, сматрају стручњаци УБС, преноси Си-Ен-Би-Си.

Канадска Скотиабанка је опрезнија и сматра да ће унца злата крајем текуће године коштати 2.000 долара.

У протеклој години је злато поскупело за 15 одсто у односу на 2022. годину. На цене злата утичу разни фактори као што су геополитичка нестабилност и неизвесност на тржишту због којих златне полуге постају „сигурно уточиште” за капитал

Извор: Политика, ББЦ

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.