Почетна » Компас » Раша Буквић – Сви који оду из Србије сањају да се врате

Раша Буквић – Сви који оду из Србије сањају да се врате

Радивоје Раша Буквић је српски глумац, рођен у Сомбору 1979. године. Дипломирао је глуму на Факултету драмских уметности у Београду 2001. у класи Биљане Машић. Две године касније остварио је прву улогу на филму – 011 Београд, док је популарност стекао у телевизијској серији Синише Павића – Стижу долари играјући улогу Данила Шћепановића.

Француски филм „Калифорнија“ отворио му је врата светске филмске сцене.

Наиме, један од тројице највећих француских сценариста Жак Фијески позвао је Рашу Буквића да игра лика српског порекла. Кастинг је трајао годину дана. За то време Буквић је ишао четири пута у три месеца на разговоре и пробе.

Пети пут Фијески га је позвао у кафану „Два јелена“ што је Раши Буквићу говорило да је добио улогу. Међутим, том прилком сазнаје да није довољно то што је он први избор сценаристе, с обзиром на то да продуцент не жели глумца који не говори француски језик. Тада је добио обећање да уколико језик савлада за три месеца, улога ће бити његова. Тако је и било.

Након „Калифорније“, кадрове на сету делио је са светским звездама – Брусом Вилисом, Лијамом Нисоном, Катрин Денев, Едом Харисом…

Остварио је улоге у филмовима – „Умри мушки 5“, „Коко Шанел и Игор Стравински“, „Ларго Винч“, „96 сати“, „Ноћна потера“…

Иако је у Француској и у Америци изградио успешну каријеру, својим највећим успехом сматра то што је успео да се врати у Србију после 12 година.

„Сви ми сањамо да одемо тамо негде на неке три-четири, пет година и већ верујемо да за једно пет-шест година можемо да узмемо довољну количину новца мислећи да је живот тако једноставан и да се тако лако зарађују новци и да се с тим новцем вратимо назад и да почнемо неки слободнији начин живљења код нас, да се вратимо“, каже Раша Буквић.

На српску сцену вратио се улогом Уроша Перића у серији Беса. Била му је то прва главна улога у Србији.

Друга је уледила пет година касније у филму „Чувари формуле“ у којем тумачи професора нуклеарне физике Драгослава Поповића. Филм прати драматичне догађаје који су уследили након што је дошло до несреће у лабораторији за нуклеарна истраживања у Винчи, када је група научника била изложена великој дози зрачења. Проглашен је за најгледанији филм у 2023. године.

Погледајте нашу емисију са Радивојем Рашом Буквићем:

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.