Почетна » Спорт » Скијање — статусни симбол или истинско уживање?

Скијање — статусни симбол или истинско уживање?

У последњих неколико година, скијање је постало не само зимска активност, већ и прави друштвени тренд, посебно на платформама друштвених медија. И док многи уживају у дељењу снимака брзе вожње низ падине и прекрасних зимских пејзажа, истовремено се повећава број повреда због недостатка физичке припремљености и олаком приступању овом захтевном спорту.

Покушали смо да истражимо разлоге због чега је скијање постало толико популарно у зимском делу године, његову популарност на друштвеним мрежама, како приступити овом спорту на правилан начин, како избећи повреде и зашто је важно обратити пажњу на сигурност приликом уживања у овој зимској активности.

Скијање је постало статусни симбол

Скијање је постало статусни симбол из неколико разлога, а популарност на друштвеним мрежама додатно је појачала ту перцепцију. Ево неколико фактора који су допринели томе:

Трошкови и ексклузивност

Скијање често захтева значајна финансијска средства. Трошкови опреме, смештаја, ски-пасова и путовања могу бити прилично високи. Због тога, људи који себи могу приуштити ове трошкове често их користе као показатељ своје економске стабилности и високог друштвеног статуса, поготово експанзијом друштвених мрежа. Чак и они који нису економски стабилни, често се задужују како би отишли на зимовање и редовно објављивали слике и видее са прелепих места, само да би их други видели и дивили им се. Нажалост, много је таквих, много више него оних који са љубављу и истинским уживањем приступају скијању.

Foto: Pinterest

Маркетиншки утицај

Скијалишта су често смештена у прелепим природним окружењима, а људи воле да деле слике са скијања на друштвеним мрежама како би показали своју „повезаност“ са луксузним дестинацијама и природним лепотама.

Индустрија скијања је вешто користила маркетиншке стратегије како би створила слику да је скијање повезано са гламуром и престижом. Ово је додатно појачано кроз рекламне кампање, спонзорства познатих личности и сарадње са брендовима луксузне одеће.

Фотогеничност

Скијање често пружа спектакуларне призоре који су одлични за фотографисање и дељење на друштвеним мрежама. Снегом прекривени планински врхови, скијаши који возе низ стазу и апрес-ски догађаји и активности пружају визуелно привлачан садржај. Многи чак изнајмљују скије само да би се сликали, док на стазу уопште не желе излазе.

Друштвена повезаност и трендови

Када нешто постане популарно међу утицајним личностима на друштвеним мрежама, то често постаје тренд. Скијање је постало део лајфстајла који се промовише на друштвеним мрежама, а људи воле пратити трендове како би се осећали повезано са одређеним друштвеним кругом.

Укупно, комбинација фактора, укључујући финансијски аспекат, маркетишки утицај и друштвене трендове, допринела је томе да скијање постане статусни симбол и популарно на друштвеним мрежама.

Foto: Arabella

Kако приступити скијању?

Скијање може бити искуство правог уживања када се фокусирате на неколико кључних елемената и приступите му са аутентичним интересом, уместо да га доживљавате само као тренд на друштвеним мрежама и идете на скијање само да би били виђени.

Наравно, као и за сваки спорт, предуслов је љубав према одређеној активности, па тако и према скијању. Међутим, овај зимски спорт захтева још неколико предуслова, пре свега одређену физичку припремљеност.

На стази често буде доста људи који немају никакву активност, дођу неспремни и незагрејани и то је главни разлог зашто се се дешавају повреде. То су углавном повреде предњих укрштених лигамената, кукова, рамена а у најтежим ситуацијама, односно при тешким падовима и повреде главе.

Пре самог одласка, од круцијалне важности је научити основе – правилно разумевање техника и употребе опреме побољшаће ваше искуство и повећати сигурност. Ангажујте искусног инструктора који вам може пружити квалитетне лекције и поделити корисне савете. То ће вам помоћи да брже напредујете, осећате се сигурније и што пре изађете спремни на стазу.

Фокус на садашњи тренутак

Уместо да стално размишљате о томе како ће ваша вожња изгледати на друштвеним мрежама, фокусирајте се на садашњи тренутак. Уживајте у природи око вас, осећајте ветар у коси и снег под ногама. Скијање вам пружа прилику да будете у природи, а права је реткост да данас човек проводи време у природи и далеко од градске гужве и ужурбаног темпа свакодневице.

Наравно, сваки човек има у себи такмичарски дух па тако и жељу за постављањем одређених циљева у сваком аспекту живота, а неки чак и у рекреативном скијању. Поставите циљеве, али будите реални у вези с тим. Изазовите себе да побољшате своје вештине, али немојте себи постављати нереална очекивања која могу довести до стреса, губитка уживања или повреде.

Foto: Ona.rs

Делите искуства са заједницом и људима око себе у стварном животу, дружите се на стази, уместо да се фокусирате само на дељење слика на друштвеним мрежама. Oво ће вам сигурно пружити више истинског задовољства него бесомучно „позирање“ са циљем да би се неком другом свидели.

 

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.