Почетна » Геоаналитика » Последице напада Ирана на Израел

Последице напада Ирана на Израел

Ово је био унапред договорени „напад“ за приказивање између Ирана и Бајденове администрације кроз позадинске канале. То је напад који Ирану омогућава да покаже да може да стигне до Израела без праве штете. Бајденова администрација је већ јасно ставила до знања да ће се противити сваком одговору Израела. Биће јавних осуда и упозорења на даљу ескалацију сукоба. Да ли то значи да је готово? Не.

Тестирање противваздушне одбране САД и Израела

Иран је потрошио неке ресурсе на ово, али поред подизања морала, кренуо је да тестира и америчку и израелску одбрану. А одбрана је урадила шта је морала. Међутим, ако Иран заиста покушава да покрене озбиљан напад, искористио би свој Хезболах, покрет Хути, Ирачане и све што је остало од његових заступника Хамаса да засити локалну противваздушну одбрану.
Хамасов напад 7. октобра, који је планирао ирански генерал ИРГЦ-а који је убијен у наводном израелском нападу на Дамаск 1. априла, пажљиво је претходно анализирао израелску границу и противваздушну одбрану, његову инфраструктуру, као и команду и контролу за слабости које би могле да искористе . И ефикасно је искористио своје слабости. То би урадио озбиљан и директан ирански напад. Али то није био случај.

Иран успављује САД „дипломатским алатима“ док раде у сенци

Дакле, шта ће Иран урадити следеће? Иран тренутно није спреман за регионални рат и радије користи своје заступнике за обављање прљавих послова док тај дан не дође. Пример за то је био 7. октобар, као и напади Хути на бродове у Црвеном мору и напади ирачких шиита на америчке базе.

Ипак, Иран ће радити ствари даље од овог светлосног шоуа, који је углавном имао за циљ да убеди Бајденову администрацију да су њени „дипломатски алати” успешно решили проблем. Ово је илузија коју Иран користи да натера Бајдена да му дозволи да изгради свој програм нуклеарног наоружања, посеје змајеве зубе широм региона и прекине међународни транспорт по вољи. Ирански режим зна да би Америка могла да га уништи.

Ирански генерали
Ирански генерали

 

Под Обамом је такође сазнао да је његова највећа одбрана убеђивање елите у Вашингтону да ће дипломатија успешно деескалирати сваки сукоб са режимом. Покренувши кризу, а затим допустивши да се мало повуче, пре него што поново покрене циклус, Иран је успео да прошири своју сферу утицаја без плаћања цене. Озбиљније ће ударати, али ће то учинити на начин који ће му омогућити да настави да манипулише својим дипломатским сарадницима у Вашингтону и гради моћ у региону.

Америчка реакција

Амерички председник Џо Бајден рекао је израелском премијеру Бењамину Нетанијахуу да Сједињене Државе неће учествовати ни у каквој израелској контраофанзиви на Иран, рекао је у недељу званичник Беле куће – преносе саудијски медији Асхарк Ал-Авсат.
Иран је у суботу увече лансирао стотине дронова и пројектила на Израел као одговор на израелски напад на ирански сиријски конзулат 1. априла, што Израел никада није званично потврдио.

У изјави објављеној касно у суботу након напада, Бајден је рекао да је рекао Нетањахуу да је Израел „показао изузетну способност да се одбрани и победи чак и напад без преседана“. Бајден није рекао да ли су он и Нетањаху разговарали о могућем одговору Израела или могућем умешању САД. Кирби: САД не желе рат са Ираном
Џон Кирби, главни портпарол Беле куће за националну безбедност, рекао је у недељу за АБЦ „Ове недеље“ да ће Сједињене Државе наставити да помажу Израелу да се одбрани, али да не жели рат са Ираном.

Упитан да ли би САД подржале израелску одмазду Ирану, Кирби је рекао да је „наша посвећеност одбрани Израела чврста” и да „помажемо Израелу да се одбрани”.

„И као што је председник много пута рекао, ми не тражимо шири рат у региону. Не тражимо рат са Ираном. И мислим да ће ту и остати. Не тражимо ескалацију тензија у региону. Не тражимо шири сукоб“. рекао је Кирби.

Извор: geopolitika.news

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.