Почетна » Култура » Кустурици додељена награда “Борисав Станковић”

Кустурици додељена награда “Борисав Станковић”

У ДВОРИШТА Музеј-куће Боре Станковића у Врању, на самом крају 58. Борине недеље, одржано је вече добитника награде “Борисав Станковић”, Емира Кустурице.

Кустурици су награду која носи име великог Боре Станковића, уручили председник жирија за доделу награде проф. др Мило Ломпар и Мирослав Цера Михаиловић, уредник Књижевне заједнице “Борисав Станковић”. Прослављеном редитељу и писцу награда је додељена за, како је нагласио Ломпар, целокупан књижевни рад.

Ово је 35. пут да се додељује награда “Борисав Станковић” и списак свих добитника чини својеврсну антологију српске књижевности последњих деценија, рекао је Михаиловић.

Емир Кустурица је у својој беседи дотакао улоге уметности и уметника у савременом животу у којем нам, како је рекао, прети “крај хуманизма”.

Награда „Борисав Станковић“ је значајно признање у српској књижевности, установљено у част великана српске прозе, Борисава Станковића. Ова награда се додељује од 1992. године за најбољу књигу прозе објављену на српском језику у претходној години, као и за целокупни књижевни опус аутора. Организатор награде је Књижевна заједница „Борисав Станковић“ у Врању, а додељивање се одвија у оквиру манифестације „Борина недеља“, која се традиционално одржава крајем марта.

Сама награда се састоји од повеље, барељефа са ликом Борисава Станковића, новчаног износа и објављивања књиге. Добитници ове престижне награде су били многи угледни писци, међу којима су Милорад Павић, Драгослав Михаиловић, Светлана Велмар Јанковић, и недавно, Емир Кустурица. Посебност ове награде лежи у томе што она не само да препознаје квалитет и значај дела у савременом тренутку, већ и одржава сећање на богато књижевно наслеђе које је Борисав Станковић оставио за собом.

Извор: Новости, Искра

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.