Почетна » Позиција1 » Politico: Можда је прерано тврдити да ће Запад изгубити рат у Украјини, али је то све изгледније

Politico: Можда је прерано тврдити да ће Запад изгубити рат у Украјини, али је то све изгледније

ДВЕ године након почетка украјинског сукоба, ситуација никада није изгледала опасније за Кијев, оценио је Politico.

Навео је да републиканци у Сједињеним Државама, по упутствима бившег председника Доналда Трампа, блокирају испоруке оружја Украјини, а да руске снаге – након заузимања Артјомовска и Авдејевке – сада покушавају да искористе своје предности на фронтовима код Марјинке, Работина и Кременне.

„Можда је прерано рећи да ће Запад изгубити рат у Украјини, али постаје све јасније да је то могуће“, закључује Politico. И наставља:

„Данас западни лидери виде да су им руке све више везане политиком, поготово што јачају десничарске снаге и у Европи и у Сједињеним Државама. Критичари упозоравају да је прозор могућности Запада да помогне Украјини близу затварања, ако се није већ затворио. Повећана финансијска и војна помоћ Запада до 2025. године, што би Украјини омогућило да зада одлучујући ударац Русији – наилази на све већи скептицизам у европским земљама“.

Рат у Украјини се одужио а на Западу све чешће истичу да помоћ коју пружају Кијеву није неограничена. Земље чланице Европске уније не могу више да шаљу оружје Кијеву из својих залиха а да притом не угрозе сопствену безбедност, пише „Политико“ позивајући се на изјаву једног неименованог европског званичника.

„Не можемо да наставимо да дајемо из сопствених залиха, рекао је званичник, који је затражио да остане анониман. По његовим речима и даље постоји чврста јавна и политичка подршка борби Украјине, али да су земље Европске уније „већ дале све што неће угрозити њихову безбедност“.

Неименовани званичник САД изјавио је за „Политико“ да

„Европске залихе пресушују, након 18 месеци интензивне борбе индустријских размера, изјавио је за „Политико” неименовани званичник из америчке администрације. Пентагон има још оружја за слање Украјини, али да им понестаје новца за обнову сопствених залиха.

Амерички лист „Волстрит журнал“ објавио је јуче да су званичници Пентагона саопштили да Министарство одбране САД има још 5,2 милијарде долара за војну подршку Украјини, што је отприлике једнако вредности оружја које је администрација америчког председника Џозефа Бајдена послала Украјини у последњих шест месеци.

Америчкој војсци остало је нешто више од 5 милијарди долара у каси за пружање оружја и друге безбедносне помоћи Украјини након што је Конгрес усвојио резолуцију владе која није укључивала повећање средстава за војну подршку Кијеву, рекли су званичници Пентагона.

Ово ће бити довољно за око шест месеци испоруке оружја ако САД наставе да шаљу оружје Украјини истим темпом као од почетка марта.

То је око 12 одсто од укупно 43,9 милијарди долара безбедносне помоћи коју су САД послале од почетка руске операције у фебруару 2022.

Извор: fakti.rs

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.