Почетна » Друштво » Пчеле — зашто су важне за наш екосистем?

најугроженија врста

Пчеле — зашто су важне за наш екосистем?

Пчеле су једне од најважнијих бића у нашем екосистему и од њих зависи много процеса на нашој планети. Њихов главни задатак је опрашивање, што значи да су неизоставна карика у репродукцији биљака. Самим тим, оне стварају храну за друга створења, заслужне су за једну трећину залиха хране у свету и две трећине целокупне пољопривреде.

Студије са најпознатијих светских универзитета упућују на застрашујућ податак да је чак 90% пчела мање у односу на период од пре 10 година. С’ тога су пчеле једна од најугроженијих врста на Земљи.

Зашто је опрашивање битно?

Опрашивањем биљака, пчеле помажу у стварању хране како за људе, тако и за животиње. Да нема овог процеса за који су задужена ова мала, жуто-црна бића, сви усеви јабука, крушака, бобичастог воћа итд. би нестали. Са недостатком пчела у свету, многи пчелари су почели да позајмљују своје ројеве пољопривредницима како би могли да опрашују своја поља. Без оваквих услуга, многи пољопривредници би били у дефициту са бројем пчела које опрашују поља, а тиме би и приноси били знатно мањи. Пчеле чак опрашују и орашасте плодове који су честа храна дивљих животиња. Поврх свега, пчела је једино живо биће које није преносилац бактерија, вируса нити било које врсте патогена.

Због чега пчеле нестају?

Највећи разлози за рапидан нестанак пчела у нашем екосистему су: третирана и интензивна пољопривреда, пестициди, генетски модификована семена, загађење ваздуха и климатске промене. Такође, опрашивачи не воле пространства где је посађена само једна култура. Управо је овакав концепт садње присутан у данашњој пољопривреди. Решење су разноврсни екосистеми и фарме које се воде тим органским коцептом, оне ће бити будућност пољопривреде. Ризици од нестанка са којима се суочавају пчеле и други опрашивачи су огромни и могу да доведу до катастрофалних последица по биодиверзитет наше планете. Потребна је едукација свих људи по питању пчела, а посебно пољопривредника. Они морају да мењају своје навике из корена како би се избегло тотално истребљење ових вредних инсеката.

Која су решења како не би дошло до тоталног нестанка пчела?

Сем горенаветене едукације у вези важности пчела за наш екосистем, потребно је радити на томе да се:

  • Вештачки пестициди тотално избаце из употребе.
  • Забрани прскање пре 20 часова док пчеле не буду у кошницама.
  • Појача пошумљавање.
  • Увођење закона да свако пољопривредно газдинство мора имати одређен број кошница.
  • Спровођење маркетиншких кампања о овој, горућој теми.

Свако од нас који нешто знамо о овом проблему има задатак да шири свест о њему јер је ситуација алармантна!

 

 

 

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.