Почетна » Друштво » Пчеле живе значајно краће, то је проблем за цео свет

Пчеле живе значајно краће, то је проблем за цео свет

Ново истраживање је показало да је животни век медоносних пчела смањен за готово 50 одсто у последњих 50 година, као и да је једна од десет врста дивљих пчела суочена с изумирањем.

Животни век пчела је значајан за будућност човечанства, јер без њих и других опрашивача је немогуће узгајати већину усева и производити храну за људе.
Угинуће пчела је било посебно изражењу у Америци током зиме 2006./2007. године када су комерцијални пчелари изгубили 90 одсто колонија, а слична ситуација је забележена у Канади, Аустралији, Белгији, Француској, Холандији, Грчкој, Италији, Португалу, Шпанији, Немачкој, Финској и Пољској.

Нешто касније, током хладне зиме 2012./2013. године угинуло је 29 одсто колонија пчела у Великој Британији.

Аутори истраживања с Универзитета Марyланд користили су математичко моделирање како би показали да краћи животни век пчела може довести до масовног изумирања колонија. Према њиховим подацима, од 1969. године је животни век пчела у Америци пао с 34 дана на само 18 дана.
Оне су можда ослабљене новим генерацијама пестицида који нису постојали пре 50 година. Полен којим пчеле хране своје ларве је често контаминиран пестицидима, а то би могло погоршати њихову ситуацију, јер су изложене малом дозама високо токсичне групе пестицида званих неноникотиноиди, што смањује њихову отпорност на болести.

Извор: Magazin - Politika

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.