Почетна » Друштво » Патријарх Порфирије позвао на акцију добровољног давања крви

Хуманитарна акција је у недељу, 4. фебрура од 10 до 14 часова

Патријарх Порфирије позвао на акцију добровољног давања крви

Патријарх српски Порфирије позвао је јуче свештенство и народ да се у недељу, 4. фебруара, придруже акцији добровољног давања крви коју организују Црвени крст Србије и Институт за трансфузију крви.

Хуманитарна акција је у недељу

Како је саопштила Српска православна црква (СПЦ), хуманитарна акција ће се спроводити од 10 до 14 часова у храму Светог Саве на Врачару, у храму Светог Јована Владимира у насељу Медаковић, у храму Светог Симеона Мироточивог у Новом Београду и у храму Покрова Пресвете Богородице на Звездари.

Кампању је, између осталих, подржао и кошаркашки клуб Црвена звезда који је позвао навијаче да буду хумани и дају крв за оне којима је најпотребнија.
Акцији су се придужили и запослени у Црвеном крсту Србије и Београда.

У току је зимска кампања добровољног давања крви коју организује Црвени крст

Зимска кампања добровољног давања крви почела 3. јануара и завршава се 29. фебруара. Поред Црвеног крста, своје напоре су уложили и хумани људи из „Института за трансфузију крви“.

Foto: Pressek / Kampanja traje od 3. januara do 29. februara

Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви изјавила је за Танјуг да су у овом моменту резерве смањене, пре свега А и О крвне групе, на једно и по дневном нивоу су, али са друге стране Б и АБ позитивна су врло стабилне.

„Циљ Зимске кампање је да се обезбеде довољне количине крви за лечење болесних и повређених пацијената у периоду године када се очекују смањене резерве крви, као и подизање свести грађана о значају добровољног давања крви”, рекла је Кнежевић.

Према њеним речима, током прошле Зимске кампање прикупљено је 6.000 јединица крви и тада су најуспешнији били Љубовија, Крупањ и Мионица, а ове године се Институт нада још већем одзиву.

У Београду крв можете дати у Институту за трансфузију крви Србије, Светог Саве 39, радним данима од 07 ч до 19 ч, а суботом и празницима од 08 ч до 15ч , у Служби за трансфузиологију крви КБЦ Земун, Вукова 9 – радним данима од 07:00 ч до 17:00 ч, Институту за трансфузиологију и хемобиологију ВМА, Црнотравска 17
– радним данима од 07:30 ч до 14:30 ч

 

Извор: 021.rs, Политика, Институт за трансфузију крви Србије, Тanjug

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.