Почетна » Наука » Маскова фирма „Неуралинк“ извршила прву имплантацију чипа у човечији мозак

Маск има велике амбиције у вези овог пројекта

Маскова фирма „Неуралинк“ извршила прву имплантацију чипа у човечији мозак

  „Неуралинк“, компанија Илона Маска за интерфејс мозга и рачунара, постигла је у понедељак велику прекретницу — своју прву успешну имплантацију код људи. Иако детаљи о пацијенту и тачна намена имплантата остају поверљиви, ево свега што знамо о томе.

Први покушај

Најимућнији човек на свету, објавио је на његовој друштвеној мрежи X да је почетна операција прошла глатко и да се пацијент добро опоравља. „Први резултати показују обећавајућу детекцију неуронских скокова“, наводи се у његовом посту.

 

 

 

Ови скокови (информације у мозгу представљене као акциони потенцијали) представљају активност неурона, дефинисаних као ћелије које користе електричне и хемијске сигнале за слање информација око мозга и целог тела. Мaск и „Неуралинк“ нису дали више детаља о томе ко је примио имплaнт или да ли ради. Још није јасно колико ће људи бити део испитивања, али веб локација Неуралинк каже да су прва клиничка испитивања на људима отворена за регрутовање.

Како ово ради?

Компанија користи робота да хируршки постави имплант интерфејса између мозга и рачунара у регион мозга који контролише намеру да се креће, објаснили су стручњаци из „Неуралинка“.„Ултра-фине“ нити импланa помажу у преносу сигнала у мозгове учесника.

Маск има велике амбиције у вези ове фирме и овог пројекта, истакнувши да би то олакшало брзо хируршко уметање његових чип уређаја за лечење стања као што су гојазност, аутизам, депресија и шизофренија.

Телепатија, први производ компаније

У серији постова на мрежи X, Мaск је говорио о „Телепатији“, првом производу компаније. „Омогућава контролу над вашим телефоном или рачунаром, а преко њих и готово било којим уређајем, само размишљањем. Први корисници ће бити они који су изгубили употребу својих удова. Замислите када би Стивен Хокинг могао да комуницира брже од брзог дактилографа или аукционара, rекао је Маск.

Мисија „Неуралинка“ (према веб страници ове фирме) је да створи генерализовани интерфејс за мозак „да врати аутономију онима са незадовољеним медицинским потребама и откључа људски потенцијал“.

Једноставним речима, почетни циљ компаније је да омогући људима да контролишу компјутерски курсор или тастатуру користећи само своје мисли.

Неуралинк није једини

Зар нема других компанија које су баве овим концептом? Наравно да постоје. Неколико компанија као што су: Sinchron, Precision Neuroscience, Paradromic’s и Blackrock Neurotech су креирале системе са таквим способностима. Paradromic’s би могао да покрене своје прво испитивање на људима у првој половини ове године, док је Precision Neuroscience извела своју прву клиничку студију 2023. 

Али Неуралинк је најпознатији по свом високопрофилном власнику, човеку-бренду, Илону Маску.

Позадина свега

Америчка администрација за храну и лекове (FDA) дала је компанији одобрење прошле године да спроведе своје прво испитивање за тестирање имплантата на људима. У септембру, „Неуралинк“ је рекао да је добио одобрење за регрутовање за испитивање на људима. Стручњаци су рекли да чак и ако се BCI уређај покаже да је безбедан за људе, може проћи више од деценије да старт-aп добије одобрење за комерцијалну употребу.

Извор: Политика, The Economic Times

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.