Почетна » Економија » Отворен међународни сајам воћарства, повртарства и виноградарства

Пољопривредницима најисплативије када је воће у тегли

Отворен међународни сајам воћарства, повртарства и виноградарства

У Београду се одржава пети међународни сајам воћарства, повртарства и виноградарства „Агро Белгрејд 2024“. До 27. јануара своје производе представља више од 500 излагача из земље и региона, а биће и предавања о задуживању, транспорту, условима на иностраним тржиштима.

Министарка пољопривреде, водопривреде и шумарства Србије Јелена Танасковић је отворила сајам и представила планове за ову годину.

Навела је да су у Србији трошкови производње пшенице 2012. били покривани субвеницијама 16 одсто, а ове године 46 одсто.

Истакла је да је у плану да се у наредне четири године у сточарству повећа сточни фонд како би сточарство добило место какво је имало пре 15 и 20 година. Додала је да у млечном говедарству субвенције у овој години покривају 74 одсто трошкова.

Танасковић је рекла да будући пољопривредници не треба да имају дилеме, јер Србија има транспарентан приступ пољопривредним произвођачима и предвидивост и да држава, према њеним речима, даје „историјски и рекордно никада више“.

„Ако пођете од буџета, од свих кредитних линија које се не виде у том износу буџета од 119 милијарди динара за ову годину, од укупно 600 милиона евра који ће завршити у пољопривредном сектору до 2027. године и свих других пројеката попут конкурентне пољопривреде и онога што тек спремамо нашим пољоприведницима, то доводи нашу пољопривреду на конкурентан ниво, то треба да нас издвоји испред других и то је оно што можемо да понудимо Европи и свету“, рекла је министарка.

На сајам је стигло више од 20 професионалних купаца из Велике Британије, Канаде, Пољске, Румуније и Индије.

„Србија је позната по малинама, и по јабукама сада и по боровницама. С обзиром на то да смо ми регионални сајам, овде купци могу да пронађу македонски ајвар или грожђе или албанско поврће“, истиче директор Агро Белгрејда Владимир Живановић.

Воће и поврће има најбољу цену када се упакује у флаше и тегле.

Војислав Влаховић из Беобаште указује и на то да су произвођачи због неизвесности у пласману почели најпре воће да достављају на кућне адресе, а онда и да га прерађујемо.

„Радимо производе без додатог шећера, воћне намазе, хладно цеђене сокове, после смо увели и поврће, разне миксеве тако да смо задовољни“, каже Влаховић.

На сајму и 40 излагача из Републике Српске

Пољопривреда може да повуче развој целог региона зато и не чуди што су се на отварању сајма поред српске појавили и министри пољопривреде суседних држава и Републике Српске коју представља 40 излагача.

„Добро знате да онај ко има енергију и ко има храну да је он суверен, да је он неко ко може да управља својим ресурсима и да има могућност да води озбиљну аграрну политику“, наводи министар пољопривреде Републике Српске Саво Минић.

Највише производа иде у Европску унију

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић каже да је домаћа пољопривреда дефакто опредељена ка тржишту Европске уније.

„То је тржиште у које гледамо, где највише својих производа извозимо, али апсолутно не одустајемо ни од отварања нових тржишта… Наша јабука, шљива, вишња, бресква, лубеница, свињско месо, вода газирана и негазирана – све то ће ове године са 0 царине ићи у Кину“, рекла је Танасковићева.

Додаје да ће се захваљујући споразуму у Кину извозити и вино и поврће по нижим царинама до њиховог потпуног укидања за пет година. Пољопривредницима најављује раст субвенција.

„Агро Белгрејд 2024“ се организује уз подршку Пројекта „Велика мала привреда“ који финансира УСАИД, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије, Секретаријата за пољопривреду града Београда и Привредне Коморе Србије.

Извор: Данас, РТС

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.