Почетна » Економија » У Србији је све више оних који станове купују готовином

Потражња за луксузним становима

У Србији је све више оних који станове купују готовином

Упркос томе што су цене станова у Србији, посебно у Београду и Новом Саду, за већину грађана изузетно високе, крећу се од 2.500 до 10.000 евра по квадрату, и даље постоји интересовање за куповину некретнина, и то луксузних. Чак 80 одсто купаца плаћа их готовином. Агенти за некретнине тврде да цене стагнирају, али да још неће падати – због инфлације, високих камата и све већег прилива страног капитала.

„Ако поредимо цене у последњих пет година, видећемо да је дошло до драстичног скока. Цена нове градње у 2019. је достизала 1.400 до 1.500 по квадрату у центру града, док је данас цена до 2.500 евра“, каже Сандра Блажић из „Блажић некретнина“ у Нишу.

Високе каматне стопе на стамбене кредите утицале су на промет некретнина и у Новом Саду, као и на цену станова у новоградњи. Цена квадрата је слична оној од прошле године, око 2.200 евра.

„У овом тренутку не видим никакву могућност значајнијег пада цена јер грађевински материјал је поскупео, радна снага је поскупела. Једино би можда могло да дође до већег спуштања ако би држава смањила дажбине“, каже Михаило Радовић из „Тотал некретнина“ у Новом Саду.

У Србији је све више оних који имају готовину – и да зидају и да купују. То се најбоље види у престоници, где се све више граде луксузни станови.

„Потражња на овој локацији [бивши Депо] превазилази понуду, без обзира на нека инфлаторна кретања која су дефинитивно довела до пораста цена непокретности у нашој земљи. Цена о којој тренутно комуницирамо са купцима, која се није превише мењала од самог почетка градње, јесте око 5.000 евра по метру квадратном”, каже Миша Марковић из израелске „Лендмарк групе“.

„На овој локацији (Нови Дорћол) изградили смо 100.000 квадрата. Површине станова варирају од 35 квадрата до 250 квадрата. У 2024. години неће доћи до пада у самој цени квадрата“, каже Јована Ђорђевић из „Дека инжењеринга“.

Луксузни апартмани у непосредној близини Kалемегдана су распродати, али инвеститор није желео да открије по којој цени.

Упућени кажу да само у престоници око 10.000 празних станова чека легализацију. Моћи ће да се продају тек када плате доприносе за земљиште. Због тога ће неки морати да спусте цену квадрата.

Извор: РТС

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.