Почетна » Историја » Зашто је била забрањена песма „Иде Миле Лајковачком пругом“

Зашто је била забрањена песма „Иде Миле Лајковачком пругом“

Оригинални текст познате песме “Иде Миле Лајковачком пругом” је измењен под утицајем комуниста због спомињања Краља Петра и победе српске војске на Церу – и направљена свима позната верзија.

Србима је било нарочито тешко услед славне историје и сећања на краљевске династије које су земљу ослободиле прво од Турака, а затим и од Немаца. Многи симболи националног поноса, међу њима и родољубиве песме, били су строго забрањени, а казна за непоштовање била је сурова.

Тако се догодило и са песмом “Иде Миле Лајковачком пругом”, чији је првобитни текст био потиснут и замењен новим који би, уместо Kраља Петра Ослободиоца, славио Тита.

Песма „Иде Миле Лајковачком пругом“ је народна песма која је настала у Првом светском рату, када су српски војници одбранили Србију од аустроугарске војске. Песма прати Милета, једног од бораца, који се враћа кући са рањеним другом, певајући о слободи и победи. Песма је спонтано настала међу војницима и нема поznатог аутора.

Прва верзија песме је имала овакав текст:

Иде Миле Лајковачком пругом,
Иде Миле са рањеним другом.
Иде Миле сија се цигара,
И он носи рањеног другара
Иде Миле враћа се са Цера,
Одсуство му дао чика Пера
Потписао војвода му Степа,
Ој слободо слатка си и лепа
Немој Миле да оставиш друга,
Дугачка је Лајковачка пруга.
Нема пара да оставим друга,
Нема силе да те изда Миле.

Предраг Живковић Тозовац објавио је песму „Иде Миле Лајковачком пругом“ 1989. године у истоименом албуму, редиговану и реинтерпретирану која више сугерише на железничку пругу и људе који њом иду.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.