Др Карен Папиер, виши нутриционистички епидемиолог са Универзитета у Оксфорду, први је аутор највеће студије о исхрани и болестима која је открила да дневна чаша млека смањује ризик од рака црева за петину. Наиме, студија сугерише да је додатних 300 милиграма калцијума дневно повезано са 17 одсто мањим ризиком.
“Ова свеобухватна студија пружа чврсте доказе да млечни производи могу помоћи у превенцији колоректалног карцинома, углавном због калцијума који садрже”, рекла је др Керен Папиер, пренео Гардијан.
Додала је да је утврђено да калцијум има сличан ефекат и на млечне и на немлечне изворе, што сугерише да је он био главни фактор одговоран за смањење ризика.
Рак црева је трећи по учесталости рак у свету и изазива скоро два милиона случајева и милион смрти годишње. Више од половине карцинома црева се може спречити кроз промене у исхрани и начину живота. Одржавање здраве тежине, једење више влакана, мање алкохола, физичка активност и непушење помажу у смањењу ризика.
Претходне студије су сугерисале да млечни производи могу помоћи у превенцији рака црева, али докази нису били јасни. За најновију студију, др Папиер и њене колеге користиле су податке о исхрани више од 540.000 жена током скоро 17 година да би истражиле како 97 намирница, пића и хранљивих материја утиче на ризик од рака црева.
“Мислимо да калцијум може заштитити од колоректалног карцинома везивањем за жучне киселине и слободне масне киселине у дебелом цреву, што помаже у смањењу њиховог потенцијала да изазову рак”, рекла је др Папиер, а детаљи су објављени у “Nature Communications”.