Почетна » Друштво » Нови уређај намењен зрачењу малигних тумора пуштен у рад на Институту за онкологију и радиологију

На институту је представљена и опрема за технику зрачења целог тела

Нови уређај намењен зрачењу малигних тумора пуштен у рад на Институту за онкологију и радиологију

Нови уређај за киловолтажну радиотерапију намењен зрачењу малигних тумора површинске локализације данас је пуштен у рад на Институту за онкологију и радиологију Србије, а том приликом министарка здравља Даница Грујичић нагласила је да је тај јединствен уређај вредан 47,8 милиона динара набављен захваљујући Министарству здравља.

Од данас у употреби

На новом уређају данас је почела терапија за првог пацијента. Радијациони онколог Марко Јовановић нагласио је да ће нови уређај, поред зрачења лезија на кожи, тумора коже и на првом месту немеланомских лезија, али и крварећих лезија друге етиологије, омогућити и лечење неких бенигних дегенеративних обољења и артроза попут смрзнутог рамена, тениског лакта итд.

Foto: Xstrahl

Шта је „Total Body Irradiation“?

На Институту је представљена и опрема за технику зрачења целог тела (Total Body Irradiation – TBI), која ће ускоро бити први пут примењена у Србији. Та техника је од суштинског значаја у припреми пацијената за трансплантацију коштане сржи и због ње су пацијенти до сада упућивани у иностранство, пренеси Танјуг.

Foto: CFCH

Тотално зрачење тела је врста радиотерапије која примењује мале дозе зрачења на цело тело. Други типови радиотерапије за лечење рака примењују веће дозе зрачења на одређене делове тела.

Који је циљ тоталног зрачења тела?
Тотално зрачење тела помаже у припреми за трансплантацију коштане сржи или матичних ћелија. Ваш лекар може препоручити терапију да би: уништио ћелије рака у коштаној сржи, нервном систему или другим тешко доступним подручјима, смањио вашу коштану срж како би направио простор за трансплантацију и безбедно потиснуо ваш имуни систем како би трансплантација коштане сржи била вероватније успешна.

Foto: Oncology Medical Phyiscs / Totalna telesna radioterapija

Тотална телесна радиотерапија се може користити у лечењу различитих стања, у комбинацији са другим методама лечења рака као што су хемотерапија или циљана терапија.

Ова терапија се обично користи у лечењу следећих стања као што су: Леукемија, лимфом, милтипли мијелом и мијелодиспластични синдром (мијелодисплазија).

Опрему вредну 68 милиона динара обезбедило је такође Министарство здравља.

 

Извор: Танјуг, Политика, my.clevelandclinic.org

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.