Почетна » Друштво » Како малолетници долазе до алкохола – ко крши закон и зашто нико не сноси одговорност

Продаја алкохола малолетним лицима се кажњава законом

Како малолетници долазе до алкохола – ко крши закон и зашто нико не сноси одговорност

Дванаесторо деце која су се пре пет дана отровала алкохолом у ноћном проводу – пуштена су кући после детоксикације, потврђено је РТС-у на ВМА. Ко све у ланцу одговорности није поштовао закон и да ли су потребне строже казне за кршење забране продаје алкохола малолетницима?

Сваки други малолетник први пут проба алкохол у просеку са 13 година, а сваки десети пије једном месечно, подаци су Института Батут. Алкохолизам међу младима је и европски тренд.

„Напросто се примећује да се алкохол све више конзумира, да негде 25-30 одсто младих има проблем са прекомерним конзумирањем алкохола“, каже др Диана Ракетић, директорка Специјалне болнице за болести зависности.

Докторка Ракетић каже да алкохол смањује моћ самоконтроле који је у вези са саобраћајним несрећама, кримниналом, тучама, насртајима.

Такође су четири пута већи покушаји суицида под дејством алкохола, а трећина саобраћајних несрећа од 15. до 20. године живота у вези је са алкохолом објашњава др Ракетић.

Утицај алкохола на малолетнике

Доктори рачунају да је 14 чашица ракије једанко 2,8 промила алкохола у крви – баш толико је пронађено код неке деце, међу дванаесторо хоспитализованих на ВМА.

„То је животно угрожавајуће, у том стању је неко сомнолентан, улази у кому, сви рефлекси који постоје, који нас одржавају у животу су умртвљени“, појашњава др Ракетић.

Сматра да не постоји безбедна количина алкохола када је у питању мозак младих, те је важна нулта толеранција до 18 године.

Малолетници по закону не само да не могу да купе алкохол, већ ни да уђу у клуб, а камоли да га закупе за забаву.

Кад су деца завршила на детоксикацији, клуб се на друштвеним мрежама оградио да са журком нема везе, да је реч о приватној организацији.

Против организатора је поднета пријава али још није познато ко је то. Истрага је у току, а Више јавно тужилаштво покренуло је поступак.

Казне за продају алкохола најмлађима

Др Ивица Младеновић из Клинике за болести зависности сматра да треба прво родитељи да реагују – као породични терапеут је на страни родитеља и они морају да знају своје одговорности, али и да деца треба да знају своје одговорности.

„Проблем је комуникација, проблем је паралелна веза, нешто шта говоре родитељи, шта је принцип реалности и нешто шта нуди систем, кроз канале електронских медија, интернет, друштвене мреже који погобно утичу на младе људе и највише и даље је идентификација са вршњачком групом. То значи са младим људима који су то већ урадили“, објашњава др Младеновић.

У последњих неколико година нема потврде о изреченој казни за незакониту продају алкохола малолетницима која је забрањена Законом о заштити потрошача.

По закону о јавном реду и миру граница је 16 година – ко млађој особи прода алкохол ризикује казну од 20 хиљада до 100 хиљада динара, ако је правно лице казна је од 200 хиљада до 500 хиљада динара. За предузетнике – до 200 хиљада динара.

Извор: РТС

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.