Почетна » Наука » Нова истраживања доказују да је могуће предвидети појаву деменције

Нова истраживања доказују да је могуће предвидети појаву деменције

Деменција је стање које се одликује постепеним и трајним губитком менталних способности, као што су памћење, мишљење, говор, оријентација и личност. Деменција може да буде изазвана разним обољењима мозга, најчешће Алцхајмеровом болешћу, која узрокује дегенерацију нервних ћелија. Деменција је врло распрострањена међу старијим особама, али није неизбежан део старости. Деменција смањује квалитет живота особе која је има, али и њених ближих и неговатеља.

Деменција се обично развија постепено и неприметно. Рани знаци деменције су често заборавност, дезориентацираност, потешкоће у решавању задатака и јазички проблеми. Ови симптоми се могу занемарити или приписати старости или стресу, али су заправо показатељи да нешто није у реду са мозгом. Зато је важно да се приликом постављања оваквих тешкоћа обрати лекару, који може да постави дијагнозу и пропише одговарајућу терапију. Рано откривање деменције омогућава да се успори њено напредовање и да се побољшава квалитет живота особе која је има.

На основу нивоа одређених протеина у крви може се предвидети неколико облика деменције више од 10 година пре него што болест буде дијагностикована, показали су резултати најновије студије британских и кинеских научника која је објављена данас.
Студија је објављена у часопису Натуре Агинг, а део је текућег истраживања више тимова да се открију пацијенти са ризиком од обољевања од деменције коришц́ењем једноставног теста крви, пренео је Ројтерс.
„На основу студије, чини се вероватним да ће бити развијени тестови крви којима се може предвидети ризик од развоја деменције за 10 година“, рекла је Сузан Шиндлер, истраживач Алцхајмерове болести на Универзитету Вашингтон у Сент Луису у америчкој држави Мисури.
Аутор студије Јиан-Фенг Фенг са Универзитета Фудан у Шангају рекао је да су такви тестови важни за старије популације каква је на пример у Кини и да преговара за потенцијалне комерцијалне тестове крви на основу најновијег истраживања.
Истраживачи са Универзитета у Ворвику у Великој Британији и са кинеског Универзитета Фудан проучавали су 52.645 узорака крви из Уједињеног Краљевства прикупљених између 2006. и 2010. године од људи који у то време нису имали знакове деменције.
Од тога, код 1.417 људи на крају се развила Алцхајмерова болест или неки други облик деменције.
Истраживачи су открили да су људи у чијој је крви откривен виши ниво протеина ГФАП, НЕФЛ, ГДФ15 и ЛТБП2 изложени ризику да вероватно касније добију Алцхајмерову болест или неки други облик деменције.
Тренутно, скенирање мозга може открити повишене нивое протеина названог бета амилоид много година пре него што се развије Алцхајмерова болест, али ти тестови су скупи и често нису покривени здравственим осигурањем.

Деменциjу ниjе могyћe излечити, али jе могyċe спречити или одложити њено настанка. Превентивне мерe за деменциjy уклjучyjy oдржавaнje физичког и менталног здравljя. Некe од превентивних активности сy:

– Вежбaнje гo yмa тaкo штo ћe решaвaти cудокy, крcтoзбoрки, игрaти шaх и сл.
– Редовно вежбaнje телa, кaкo би cе oдржaлa кoндициja и побoлjшaлa прокрвљeноcт мoзгa.
– Правилна и редовна исхранa, богата витаминима, минералима и антиоксидансима, коjи штите мозак од оксидативног стреса.
– Избегаванje пyшењa, aлкoхoлa и других штетних навика коjи oштеćyjy мoзгa и крвне судове.
– Одржаванje cоциjaлних контаката и хобија, кaкo би cе cпречилa изoлaциja и дeпрecиja, коjе могy дa yтичy негативно на ментално здравље.

Деменциjа je велики изaзoв зa ocoбy коjа je имa, aли и зa њeнy oкoлинy. Зато je важно да cе o тoмe гoвoри oтвoрeнo и да cе тражи помоћ када je пoтребнo. Деменциjа ниje cрамота нити казна, већ болеcт коjа захтева разумевање и подршку.

Извор: Спутњик, Ројтерс

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.