Почетна » Култура » Мартин Скорсезе добитник почасног Златног медведа за животно дело

Мартин Скорсезе добитник почасног Златног медведа за животно дело

Амерички редитељ Мартин Скорсезе (82) примио је почасног Златног медвједа за животно дјело овогодишњег Берлинског филмског фестивала.

У саопштењу поводом награде Берлинале наводи се да је оскаровац Скорсезе један од „најутицајнијих редитеља у свијету филма“.

– Велика нам је част што још једном на Берлиналеу можемо да поздравимо великог пријатеља фестивала и уручимо му нашу најважнију награду – саопштили су водитељи фестивала.

Након додјеле награде приказан је Скорсезеов филм „Двострука игра“ из 2006. године.

Прије додјеле награде Скорсезе је на конференцији за новинаре изразио оптимизам када је ријеч о будућности филма.

– Не мислим да филм умире него се само мијења – рекао је он.

Берлинале је отворен прошле недјеље и трајаће до 25. фебруара.

Мартин Скорсезе је амерички филмски режисер, продуцент и сценарист. Рођен је 17. новембра 1942. године у Флушингу, Њу Јорку. Он је један од најбољих редитеља који и данас раде, мајстор филма који је остао на истом нивоу као 70-их, 80-их и 90-их година.

Мартин Чарльз Скорсезе (род. 17. новембра 1942. у Куинсу, Њујорк, САД) је амерички режисер, продуцент, сценарист и глумац. Филмови Мартина Скорсезеа карактеришу се жестокошћу и насиљем, а у кинематографским круговима познат је као мајстор гангстерских филмова. Најпознатији филмови које је режирао укључују „Зле улице“, „Таксист“, „Бешени бик“, „Последње искушење Христа“, „Славни момци“, „Мис Страха“, „Казино“, „Банде Њујорка“, „Авијатор“, „Отступници“, „Остров проклетих“, „Хранилац времена“, „Вук са Уол-стрита“ и „Ирландац“. Скорсезе је добитник награда „Оскар“, „БАФТА“, „Златни глобус“, „Еми“, „Греми“, „Златна палмова грана“, „Златни медвед“, „Сезар“, „Сребрни лав“ и награде Гилдије режисера Америке.

Иако његов стил можда није за сваког, Мартин Скорсезе остаје важан играч у свету филма, а његов талент и страст за кинематографијом не престају да нас ослепљују.

Извор: РТРС

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.