Почетна » Економија » Немачки експеримент са четвородневном радном недељом

Немачки експеримент са четвородневном радном недељом

Четверодневна радна недеља је нови тренд у Немачкој, где се 45 компанија прикључило пилот-пројекту који траје шест месеци. Циљ је да се испита да ли ће скраћивање радног времена без смањења плате повећати задовољство и ефикасност запослених. Пројекат води Интрапренор, берлинска фирма за консалтинг, уз подршку 4ДWГ, међународне организације која промовише четверодневну радну недељу као начин да се унапреди квалитет живота и одрживост.

Немачка је земља с високом продуктивношћу, али и с великим изазовима на тржишту рада. Продуктивност је у последњих неколико година у паду, а истовремено постоји недостатак квалификованих радника у неким секторима. Због тога су неке компаније почеле да експериментишу с различитим моделима радне недеље, како би привукуле и задржале таленте, али и подстакле иновације и креативност. Четверодневна радна недеља је један од тих модела, који има потенцијал да побољша баланс између посла и приватног живота, али и да повећа мотивацију и оданост запослених.

Према присталицама четвородневне радне недеље и већини оних који су имали прилику да раде четири дана у недељи, то би повећало добробит радника, учинило их продуктивнијима. Верује се да би то охрабрило оне који не желе да раде јер сматрају да је петодневна радна недеља предугa да би добили посао. Дакле, постоји могућност ублажавања проблема недостатка радне снаге.

Немачка комора за трговину и индустрију (ДИХК) објавила је у новембру 2023. да се половина немачких компанија бори с попуњавањем радних места. Извршни директор ДИХК-а Ацхим Дерцкс истакао је како су хиљаде непопуњених радних места прошле године узроковале губитак од 90 милијарди евра, што је више од два посто немачког БДП-а.

Према истраживању компаније Форса, 71 посто запослених Немаца жели имати могућност да раде четири дана у недељи. Више од три четвртине подржава Владину одлуку о разматрању увођења четвородневне радне недеље, а два од три послодавца такође подржавају Владину одлуку.

Значајна већина (75 посто) сматра да би четвородневни радна недеља био пожељан за запослене, док 59 посто сматра да би био прихватљив за послодавце. Готово половина послодаваца (46 посто) сматра да је тестирање четверодневног радне недеље изводљиво на радном месту.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.