Почетна » Друштво » Бити родитељ — најлепши дар и најлепша каријера

Бити родитељ — најлепши дар и најлепша каријера

Деца представљају највреднији поклон који можете да дате себи, свом партнеру и свету. Деца су извор радости, љубави, наде и смисла. Деца вас чине бољим људима, уче вас страховитим лекцијама, обогаћују ваш живот и наследство. Деца су ваша продужена рука, ваша подршка, ваша утеха и ваш понос.

Али, пре него што добијете децу, морате да имате чврст и стабилан брак. Брак је основа породице, а породица је основа друштва. Брак значи делити свој живот са неким кога волите, поштујете и цените. Брак значи бити веран, одан, искрен и посвећен. Брак значи бити тим, партнерство, пријатељство и заједница. Брак значи бити спреман да жртвујете свој интерес за добробит другог. Брак значи бити зрео, одговоран, разуман и мудар.

Зато друштво треба у фокус својих дешавања ставити и заштити породицу. Младе људе не треба да плаши  тешко време у којем живимо, немојте да вас одбија материјална несигурност или социјални притисци. Немојте да вас завара лажна слобода или егоистична жеља. Немојте да пропустите прилику да испуните своју божанску сврху и да остварите свој потенцијал. Рађали су се Срби и у горим моментима, лоше време ће проћи, а деца вам остају као највећи украс вашег живота.

Добити дете је највеличанственији чин који можете да урадите као млади људи и то је почетак онога што ће да вас чини успешним родитељима. То ће вам донети највећу срећу коју можете да осетите као родитељи, што и биохемијске реакције у мозгу говоре.  То ће вам омогућити да направите највећи допринос који можете да дате као грађани једнога друштва.

Зато не оклевајте, не чекајте, не одгађајте. Одлучите се да добијете децу што пре. То ће бити најбоља одлука коју ћете икада направити у животу и једина она ће имати позитивне последице по остатак вашег живота. Одлука да добијете децу је велика и одговорна одлука, али исто тако знам да је то најбоља одлука коју можете да донесете у животу, то су нас научили још наше мајке и баке.

Бити родитељ је једна од најважнијих и најлепших улога у животу и ако данас многи оспоравају. Бити родитељ  значи да сте одговорни за једно мало биће које вас воли безусловно и које вам се диви. Бити отац или мајка значи да сте учитељ, пријатељ, заштитник и узор вашем детету. То значи да сте спремни да се жртвујете, да се радујете, да се плашите и да се надате за ваше дете.

Наравно, бити родитељ није лако. Постоје бројна искушења и изазови који вас очекују на том путу. Како се остварити у улози оца и мајке? Како успоставити добар однос са вашим партнером или партнерком? Како одговорити на потребе и очекивања вашег детета? Како балансирати између посла, породице и личног времена? Како савладати стрес, умор, кривицу и несигурност?

Нема једноставних одговора на ова питања. Свако дете је различито, свака породица је јединствена, свака ситуација је специфична. Оно што можете да урадите јесте да се ослоните на свој инстинкт, своју љубав и своју подршку. Тражите помоћ када вам је потребна, слушајте савете али не заборавите на свој став, учите из свог и туђег искуства али не упоређујте себе са другима.

Не бојте се бити родитељ. Бојати се значи да вам је стало, да желите да будете најбољи могући родитељ за вашег ангела. Али не дозволите да вас страх спречава да уживате у тој прелепој авантури. Сваки дан ћете откривати нешто ново, сваки дан ћете расти заједно са вашим дететом.

Ви  имате прилику да обликујете деци њихов карактер, вредности, интересовања и таленте. То значи да имате одговорност да им пружите безбедност, стабилност, подстицање и развој. То значи да имате задовољство да гледате како сазревају, како уче, како се смешкају.

Нема универзалне дефиниције успеха када је реч о родитељству. Сваки родитељ има своје циљеве, своје критеријуме, своје мерило. Али ако постоји једна ствар која је заједничка свим успешним родитељима, то је да воле своју децу безусловно и да им то показују свакодневно. Волети значи да поштујете, да разумете, да подржавате, да охрабрујете, да грлите ваше дете.

Нема лаких решења за проблеме који се појављују у родитељству. Сваки изазов захтева стрпљење, толеранцију, дипломатију и креативност. Али ако постоји једна ствар која вам може помоћи да превазиђете сваку тешкоћу, то је да верујете у себе и у ваше дете. Веровати значи да имате поверења, да имате наду, да имате оптимизам, да имате снагу.

Запамтите: бити родитељ је највеличанственији дар који можете добити и дати у животу.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.