Почетна » Геоаналитика » Владимир Путин дао историјски интервју Такеру Карлсону

Украјина, Кина, Србија, БРИКС

Владимир Путин дао историјски интервју Такеру Карлсону

Украјина као део историјски руских земаља

По мишљењу руског председника, Украјинци су део руског народа, који је привремено подељен због умешаности Запада у државни удар 2014. године. Он је изјавио да Русија не признаје нацистичку идеологију која је заступљена у делу украјинског друштва, и да ће се борити за денацификацију и мирно решење сукоба. Он је такође подсетио да је Русија бранила Крим од претњи, и да ће НАТО морати да прихвати нову реалност. Он је осудио изјаве америчких политичара који покушавају да запале рат између Русије и САД, и позвао на дијалог и сарадњу.

Државни удар у Украјини 2014. године извела је оружана опозиција уз подршку ЦИА, казао је Путин.
„Технички, урадили су све како треба, постигли шта су хтели – променили су власт. Али са политичке тачке гледишта, ово је огромна грешка. Овде, наравно, политички врх није функционисао како треба. Политички врх је требало да види до чега би то довело“, рекао је председник.

Путин је изјавио да је Америка подржала насилну промену власти у Украјини 2014. године, иако је тадашњи председник Јанукович прихватио њихове захтеве да не користи силу против протестаната. „Међутим, оружана опозиција је преврнула владу у Кијеву. Са помоћу ЦИА, наравно, која вас је одбила кад сте хтели да радите за њих, ако се добро сећам. Богу хвала да нисте успели“, рекао је Путин, подсетивши да је Такер Карлсон некада покушао да се запосли у америчкој обавештајној служби.

По речима руског лидера, то је била „огромна грешка“ америчке политике, која није предвидела последице свог мешања. „Тиме су 2008. године отворили пут за улазак Украјине у НАТО, а 2014. године изазвали државни удар. Започели су прогон свих који су се противили пучу. И то јесте био пуч. Угрожавали су Крим, који смо морали да спасемо. Покренули су рат у Донбасу 2014. године, бомбардујући цивилно становништво авионима и топовима. Тада је све почело. Има видео снимака авиона који напада Доњецк из ваздуха. Водили су велику војну кампању. Па другу. Кад нису успели, припремали су трећу“, рекао је Путин, додајући да је Америка гурала Русију до граница њеног стрпљења, и да нису могли да оставе на цедилу свој народ.

Управо је државни удар у Украјини изазвао сукоб, истакао је руски председник.

„Никада не бисмо ни помислили да макнемо прстом да није било крвавих дешавања на Мајдану. Зато што смо се сложили са чињеницом да после распада Совјетског Савеза наше границе треба да буду дуж граница бивших савезних република. Ми смо пристали на то, али никада нисмо пристали на проширење НАТО-а, а штавише, никада нисмо пристали да Украјина буде у НАТО-у. Нисмо пристали на НАТО базе тамо без разговора са нама“, поручио је Путин.

Коментаришући последњу ескалације су довеле до почетка СВО, Путин истиче да је актуелно руководство изјавило да „им се не свиђају“ Минска, а у којима је изнет план за мирно решење кризе у Донбасу.

„Другим речима, они то нису хтели да спроведу. Пре годину или годину и по, бивши лидери Немачке и Француске отворено су рекли да никада нису намеравали да спроведу споразуме из Минска, већ су нас једноставно вукли за нос… Сви су желели да се питање реши искључиво војном силом, а ми то нисмо могли да дозволимо“, каже Путин.

„Ситуација је дошла до тачке када је украјинска страна поручила: ‘Не, нећемо ништа да урадимо.’ Почели су да се спремају и за војну акцију. Управо су они започели рат 2014. Наш циљ је да зауставимо тај рат“, напомиње руски председник. Путин напомиње да Русија још није остварила циљеве СВО, будући да је један од њих „денацификација“. Руски председник напомиње да је Украјина, у потрази свог „националног идентитета“ након стицања независности, за националне хероје прогласила људе попут Степана Бандере, којима се дижу споменици и чије се име узвикује на бакљадама.
„То су били људи који су истребили Пољаке, Јевреје и Русе. Неопходно је прекинути ову праксу и спречити ширење овог концепта. Ја кажем да су Украјинци део једног руског народа.

Северни ток

Упитан ко је дигао у ваздух Северни ток, Путин је кратко одговорио: „Ви“.

„Знате, нећу да залазим у детаље, али увек се у оваквим случајевима каже ‘тражите некога онога има мотив’. У овом случају не треба тражити само некога ко има мотив, већ и некога ко има могућности, јер може бити много заинтересованих, али нису сви способни да се спусте на дно Балтичког мора и изведу ову експлозију. Обе ове две компоненте морају да се споје. Ко је имао мотив и ко је у стању да то уради?“, одговорио је Путин на питање да ли има доказе да су напад извеле Америка и ЦИА.

Уколико имате доказе за овај „највећи акт индустријског тероризма икада“, зашто их не бисте „изнели и однели пропагандну победу“, упитао је Карлсон председника Русије.

Кина и Русија

Москва и Пекинг имају дугогодишње и стабилне односе, које Владимир Путин описује као стратешко партнерство. Русија и Кина су повезане не само географски, већ и историјски, културно и економски. Путин наглашава да Кина нема експанзионистичке амбиције, већ тежи хармоничном сарадњом са свим земљама.

„Мој колега и пријатељ, председник Си Ђинпинг, и ја смо поставили амбициозан циљ да достигнемо обим трговинске размене од 240 милијарди долара ове године. Наша трговина је разноврсна, квалитетна и међусобно корисна. Сарађујемо у областима високих технологија, енергетике, науке и иновација. Наша трговина је уравнотежена и комплементарна“, каже Путин.

Путин такође истиче да Русија учествује у регионалној и глобалној сарадњи кроз земље БРИКС-а, којима ове године председава. Он сматра да је развој ових земаља резултат објективних процеса који су у току у свету, а не последица кризе у Украјини.

„Ваш политички естаблишмент не разуме да се свет мења због неизбежних трендова глобализације, интеграције и мултиполарности. Морате да прихватите нову реалност и да сарађујете са другим актерима на мирован начин“, поручује руски председник.

Владимир Путин о Србима

„Шта су Сједињене Државе урадиле (1999. године у Југославији)? Кршећи међународно право и Повељу УН, почело је бомбардовање Београда. Сједињене Државе су пустиле овог духа из боце“, подсетио је Путин.

„Штавише, када се Русија успротивила и изразила огорчење, шта је речено? Повеља УН, међународно право су застарели. Сада се сви позивају на међународно право, а тада су говорили да је све то застарело, све треба мењати. Заиста, нешто треба променити, јер се однос снага променио, истина, али не на тај начин“, рекао је руски лидер.

Он је истакао да Русија није могла да не устане у одбрану Србије током ратова у бившој Југославији.

„Чим су почела дешавања у Југославији, Борис Јељцин дигао је глас у знак подршке Србима. Нисмо могли да не станемо у одбрану Срба, јер су Срби посебан и нама близак народ, са православном културом. То је народ који је патио генерацијама“, рекао је Путин коментаришући како је НАТО прекршио обећање Русији да се неће ширити на исток, а што је у сржи текућег конфликта с Украјином.

Руски председник истиче да је његова земља добровољно пристала на распад Совјетског савеза, у нади да ће после 1991. бити добродошла у „братску породицу цивилизованих народа“, али напомиње да се „ништа слично није десило.

„Преварили сте нас. Обећање је било да се НАТО неће ширити на исток, али то се догодило пет пута. Било је пет таласа експанзије. Све смо то толерисали. Покушавали смо да их убедимо“, наводи руски председник, уз подсећање да је и лично, као и Јељцин, у више наврата пружао руку приjateljstva САД.

Значај интервју за Русију

За патриоте у Русији, Такер Карлсон је једноставно „један од нас“. Он је традиционалиста, десничарски конзервативац и упорни противник либерализма. Овако изгледају емисари руског цара из двадесет првог века.

Путин не комуницира често са истакнутим представницима фундаментално конзервативног табора. Пажња коју му Кремљ поклања пали срце патриоте, инспиришући наставак конзервативно-традиционалистичког курса у самој Русији. Сада је могуће и неопходно: руска моћ је дефинисала своју идеологију. Кренули смо овим путем и нећемо скренути са њега. Ипак, патриоте се увек плаше да хоћемо. Не.

С друге стране, западњаци су уздахнули: видите, није све лоше на Западу, а има добрих и објективних људи, рекли смо вам! Будимо пријатељи са таквим Западом, мисле западњаци, чак и ако остатак глобалистичког либералног Запада не жели да буде пријатељ, већ нас само бомбардује санкцијама, пројектилима и касетним бомбама, убијајући наше жене, децу и старије особе. Ми смо у рату са либералним Западом, па нека бар буде пријатељства са конзервативним Западом. Тако руски патриоти и руски западњаци (све више руски и мање западни) долазе до консензуса у лику Такера Карлсона. На Западу је све још фундаменталније. Такер Карлсон је симболична фигура. Он је сада главни симбол Америке која мрзи Бајдена, либерале и глобалисте и која се спрема да гласа за Трампа. Трамп, Карлсон и Маск, плус гувернер Тексаса Абот, су лица надолазеће америчке револуције, овог пута конзервативне револуције. За овај већ моћан ресурс, Русија се повезује. Не, не ради се о томе да Путин подржава Трампа, што би се лако могло одбацити у контексту рата са Сједињеним Државама. Карлсонова посета се односи на нешто друго. Бајден и његови манијаци су ефикасно напали велику нуклеарну силу кроз руке кијевских ослобођених терориста, а човечанство је на ивици уништења. Ништа више ништа мање.

Глобалистички медији настављају да врте Марвел серију за бебе, где Спајдермен Зеленски магично побеђује са суперсилама и магичним свињама против Кремљовог „Др. Зло’. Међутим, ово је само јефтина, глупа серија. У стварности, све иде ка употреби нуклеарног оружја и евентуално уништењу човечанства. Такер Карлсон спроводи проверу реалности: да ли Запад разуме шта ради, гурајући свет ка апокалипси? Постоји прави Путин и права Русија, а не ови инсценирани ликови и поставке из Марвела. Погледајте шта су урадили глобалисти и колико смо ми близу тога! Не ради се о садржају интервјуа са Путином.

Чињеница је да особа попут Такера Карлсона посећује земљу као што је Русија да би се срела са политичком фигуром попут Путина у тако критичном тренутку. Путовање Такера Карлсона у Москву можда је последња шанса да се заустави нестанак човечанства. Огромна пажња од милијарду долара упућена овом кључном интервјуу самог човечанства, као и помамни, нељудски бес Бајдена, глобалиста и грађана света опијених пропадањем, сведоче о свести човечанства о озбиљности ситуације.

Свет се може спасити само заустављањем сада. За то Америка мора да изабере Трампа. И Такер Карлсон. И Елон Муск. И Абот. Тада добијамо прилику да застанемо на ивици понора. У поређењу са овим, све остало је споредно. Либерализам и његов план довели су човечанство у ћорсокак. Сада је избор ово: или либерали или човечанство. Такер Карлсон бира хуманост, због чега је дошао у Москву да упозна Путина, тврди професор Александар Дугин.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.