Почетна » Економија » Сукоб на Блиском истоку повећава цене нафте

Узрок је и јача потражња од стране Индије

Сукоб на Блиском истоку повећава цене нафте

Цене нафте порасле су у уторак након што су избледеле наде да ће преговори између Израела и Хамаса довести до прекида ватре у Гази и смањења тензија на Блиском истоку.

Фјучерси на нафту Брент су порасли за 28 центи на 90,66 долара по барелу до 03:30 ГМТ. Америчка нафта Вест Текас Интермедиате (ВТИ) порасла је за 21 цент на 86,64 долара.

Нова рунда преговора о прекиду ватре између Израела и Хамаса завршена је у понедељак у Каиру, што је по први пут спустило нафту марке Брент и ВТИ због изгледа да би геополитички ризици могли да се смање.

Нетанијахуова изјава уништила је наде

Али тада је израелски премијер Бењамин Нетањаху рекао у понедељак да је одређен неодређени датум за израелску инвазију на енклаву Рафа у Гази, „прекинувши наде које су јуче накратко захватиле тржиште да би геополитичке тензије у региону могле да се смање“, рекао је Тони Сикамор, тржишни аналитичар из ИГ-а, како преносе саудијски медији Асхарк Ал-Авсат.

Хамас је рано у уторак саопштио да израелски предлог који је добио од катарских и египатских посредника није испунио ниједан од захтева палестинских фракција. Али Хамас је рекао да ће проучити предлог пре него што одговори посредницима.

Ирански фактор

Тржиште наставља да одмерава ризик од поремећаја у снабдевању нафтом. Одговор Ирана на напад Израела на његов конзулат у Сирији „могао би бацити тржиште нафте у сукоб, будући да је углавном неоштећен Хамасовим нападом на Израел“, кажу аналитичари АНЗ-а.

Техеран је прошле недеље рекао да ће узвратити након што су у ваздушном нападу убијена два његова генерала и пет војних саветника у Дамаску, иако Израел није преузео одговорност за напад.

„Позитивна премија геополитичког ризика заиста подржава тренутну средњорочну фазу узлазног тренда нафте“, рекао је Келвин Вонг, виши тржишни аналитичар у ОАНДА у Сингапуру.

Потражња за горивом у Индији расте

У међувремену, шире основе подржавају цене, кажу аналитичари АНЗ-а. Потражња за горивом у Индији достигла је рекордан ниво у фискалној 2024., подстакнута већом потрошњом бензина и горива за авионе, показали су подаци у понедељак. Очекује се да ће побољшање кинеске производне активности објављено прошле недеље повећати потражњу за горивом.

Ове недеље, тржиште ће пратити податке о инфлацији из САД и Кине за даље сигнале о економском правцу два највећа светска потрошача нафте.

У Америци, мексичка државна нафтна компанија Пемек саопштила је да ће смањити извоз сирове нафте за 330.000 барела дневно како би снабдела више домаћих рафинерија, смањујући снабдевање америчким, европским и азијским купцима компаније за једну трећину.

Извор: Geopolitika.news

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.