Почетна » Друштво » На КиМ почело обележавање 20 година од стравичног мартовског погрома нашег народа

На КиМ почело обележавање 20 година од стравичног мартовског погрома нашег народа

НИЗОМ пригодних манифестација у грачаничком Дому културе и Косовској Ми­тровици почела је недеља обележавања 20 година од мартовског Погрома на Косову и Метохији, а после две деценије од тог стравичног злочина у Грачаници ће, у недељу 17. марта, бити откривен споменик жртвама, рад академског вајара Брани­слава Ристића из Штрп­ца.

Покровитељи програма су Канцеларија за КиМ, Министарство културе и СГ Приштина, а конци­пиран је као својеврсна недеља сећања на Погром у оквиру које ће осим от­кривања споменика бити приређене изложбе фо­тографија и уметничких слика, трибине, пројек­ција филма и академија, кроз које ће се сагледати размере страдања нашег народа, имовине, духовне и културне баштине…

У галерији Дома култу­ре у Грачаници, вечерас у 19 часова, биће отворена изложба слика наста­лих на Колонији „Јесен у Призрену“, девети пут одржаној у страдалом манастиру Светих Архан­гела у граду на Бистрици. Изложба на којој ће би­ти представљени радови Невене Костић, Ивана Гаљка, Миљане Драшко­вић, Теодоре Ракиџић, Милана Ђурића, Шандо­ра Шлајфа и Марије Ста­нојловић директна је по­дршка обнови уништеног наслеђа и у којој уметни­ци радом на терену ожи­вљавају кључне духовне и културне тачке на Косову и Метохији.

Сећање на ово стра­вично насиље почело је у понедељак вече на три­бини и изложби фотогра­фија заједничког назива „Погром 17. марта 2004. – Награђени злочин“, одржаној у грачаничком Дому културе. Присутни­ма су се обратили др Вла­дан Виријевић, професор Филозофског факултета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици, директор Архива КиМ Марко Марковић и исто­ричар Стефан Радојковић из Института за поли­тичке студије.

– Оно што се деси­ло 17. марта 2004, оно што је претхо­дило и што је ство­рило плодно тле за тај стравичан погром у историјском смислу се може упоређивати и ме­рити са Вартолемејском ноћи или са далеко тра­гичнијом по обиму ра­зарања и страдања Кри­сталном ноћи – указао је проф. Виријевић, истичу­ћи да за тај страшни до­гађај српски наорд везује осећај бола и немоћи.

Да међународна зајед­ни­ца ни­је успела да спречи, нити је била свесна трагичних мартовских догађаја у том тренутку указао је истраживач-сарадник Института за политичке студије у Београду, исто­ричар Стефан Радојко­вић. Он је подсетио да су дивљањем Албанаца били директно погођени и при­пандици Унмика и Кфо­ра, и да је талас насиља спречен брзим доласком нових америчких једини­ца Кфора.

На сам дан два­десетого­дишњице Погрома, у недељу 17. мар­та у 11.00, одржаће се парастос у Манастиру Грачаница, ко­јем ће претходити полагање белих ружа испред инсталације MIS­SING у дворишту Дома културе, док ће у 11.30 бити откривен споменик убијенима у Погрому. Комеморативна акаде­мија почеће пола сата касније, а учествоваће представници Епархије рашко-призренске, Кан­целарије за КиМ, Владе Србије, Ансамбл „Венац“, Призренски богослови, хор Музичке школе „Сте­ван Мокрањац“, Балетска школа Грачаница, као и сами сведоци и учесници у страдању током Погро­ма – Драгана Станојевић, др Драган Перић и Нови­ца Столић.

Свеопшти, синхронизован напад

ЛАЖНА вест приштинских медија да су тројица дечака, косметских Алба­наца, која су се утопила у Ибру, у Чабри код Зубиног Потока, бежала пред српским нападачима, била је повод да синхронизоване и добро органи­зоване групе Албанаца широм КиМ, 17. марта 2004, започну свеопшти напад на преостале Србе, српску имовину и светиње. Десеторо Срба који су се уздали у заштиту међународних снага је убијено, 143 је теже или лакше повређено, а 4.012 протерано. Порушено је, запаљено или тешко оштећено 935 српских кућа и 10 зграда школа, домова здравља и пошта. Уништен је 41 српски православни духовни објекат, међу којима 19 спо­меника културе прве категорије…

Извор: Новости

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.