Почетна » Друштво » На данашњи дан пре 148. година основан Црвени Крст Србије

На данашњи дан пре 148. година основан Црвени Крст Србије

Црвени крст у Србији је једно од 15 првооснованих националних друштава Црвеног крста у свету. Данас обележавaмо 148. година од оснивања Црвеног крста Србије и међународног признања у непрекидном трајању.

Црвени крст у Србији основан је 6. фебруара 1876. године у Београду на иницијативу др Владана Ђорђевића. Међу првим задацима новооснованог друштва било је збрињавање избеглица које су долазиле у тадашњу Србију због херцеговачког устанка.
У првој години оснивања, Српско Друштво Црвеног крста је окупило око 2.000 чланова и основано 35 пододбора у земљи.
Foto: Crveni Krst Srbije /Gradske Info

Прве године је бројао 2.000 чланова

У првој години оснивања, Српско Друштво Црвеног крста је окупило око 2.000 чланова и основано 35 пододбора у земљи.

Исте године, на иницијативу Српског Друштва Црвеног крста, Кнежевина Србија је потписала Женевску конвенцију, а 11. јуна те године, Српско Друштво Црвеног крста је постало члан велике породице друштва Црвеног крста у свету, добивши признање од Међународног комитета Црвеног крста.

„Црвени крст Србије је данас највећа и најстарија хуманитарна организација у земљи која својим деловањем и програмима које реализује потврђује свој потенцијал за спровођење ефикасних и ефективних програма и активности користећи своју мрежу организација, едуковане професионалне сараднике и волонтере у корист најугроженијих људи и локалних заједница“, кажу из организације.

Своје циљеве остварује радећи и са многобројним партнерима.

„У раду Црвеног крста учествује преко 900 запослених, више десетина хиљада волонтера и 193.276 чланова Црвеног крста“, закључено је у саопштењу.

Foto: Nedeljnik / Crveni Krst Srbije

Акције Црвеног крста су многобројне

Неке од акција Црвеног крста су: Акција добровољног давања крви широм наше земље, „Трка за срећније детињство“, акција плана евакуације ради смањења ризика од катастрофа, обуке у вези прве помоћи, „Мразијада“ на Ади Циганлији, донације хигијенских пакета и помоћ угроженима, набавка хране и лекова за наше најстарије суграђане, присуство волонтера и запослених на многим догађајима и такмичењима као вид помоћи у случају неких незгода, предан рад током „Недеље солидарности“, подизање свести о дијабетесу, HIV-u /AIDS-u и многе друге хуманитарне делатности током целе године.

Извор: Crveni Krst Srbije, Danas.rs

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.