Почетна » Друштво » Mилош Биковић новац од „HBO-a“ дарује младима који хоће да се школују и професионално усавршавају

Хуман гест српског глумца

Mилош Биковић новац од „HBO-a“ дарује младима који хоће да се школују и професионално усавршавају

Продукцијска кућа HBO ће глумцу Милошу Биковићу исплатити хонорар за улогу у трећој сезони серије „White Лотус“, иако је сарадња прекинута и пре почетка снимања. Глумац је за медије рекао да ће тај новац проследити у хуманитарне сврхе.

Биковић је требало да глуми у шест од осам епизода треће сезоне серије „White Лотус“. Међутим, продукцијска кућа је одлучила да прекине сарадњу и замени Биковића после реакције Украјине, која је српског глумца оптужила да подржава геноцид и рат у Украјини.

Иако до сарадње Биковића и HBO неће доћи, глумац ће бити у потпуности исплаћен као да је и играо у њој.

Ипак, глумац је одлучио да целокупан износ који ће му HBO исплатити усмери у хумане сврхе, као помоћ младима да се школују и професионално усавршавају.

„Као што сам већ рекао, била ми је изузетна част да будем позван да радим са Мајком Вајтом у таквој серији. Мој мотив за учествовање на таквом пројекту био је искључиво глумачки и уметнички изазов. Како до реализације неће доћи, желим да хонорар који бих зарадио да усмерим онима којима ће нас сутра представљати у свету“, рекао је Биковић за Блиц.

Огласило се и Удружење драмских уметника Србије

Удружење драмских уметника Србије (УДУС) изразило је најдубље жаљење поводом одлуке HBO да Биковићу одузму претходно додељену улогу.
„Иако смо свесни да рат искључује сваку другу логику опредељивања осим оне ‘за или против’ и да у свеопштој узаврелости страсти и међусобних оптужби нема простора за било какав дијалог изнијансираних аргумената, тужно је да живимо у времену у коме је тако лако оптужити некога за ‘подржавање геноцида’ и ‘кршење међународног права’, без икаквог узимања у обзир глас оптуженог у вези са тим“, навео је УДУС.
У саопштењу се указује да се Биковић поводом таквих оптужби сам недвосмислено огласио и јасно оградио од њих, прецизно дефинишући свој став поводом рата и свеопштег страдања невиних људи.
Удружење је навело да се нада да неће, због такве медијске олакости у паушалним оптужбама, присуствовати „поновном оживљавању оног, не тако давног, времена, када је било довољно да неко на неког покаже прстом, па да тај одмах заврши пред неким стрељачким водом или на неком Голом отоку“.
„Желимо да верујемо да ћемо се сви заједнички изборити за то да наш стваралачки и уметнички интегритет и свет ставимо ван домашаја било кога ко би да га инструментализује у склопу својих дневно политичких агенди“, поручило је Удружење.

Извор: Blic, N1, 021.rs

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.