Почетна » Култура » Међународно признање виолинисткињи Лани Зорјан

Добитница „Оскара" класичне музике

Међународно признање виолинисткињи Лани Зорјан

Петнаестогодишња Лана Зорјан, студенткиња прве године виолине Академије уметности у Новом Саду добитница је најзначајнијег признања класичне музике на свету – International Classical Music Award (ICMA) – Discovery Award 2024.

Награда се додељује младом уметнику до 18 година, било ког инструмента из целог света. Ово је први пут да је добијe неко из Србије.

Жири који је одлучивао о награди састављен од музичких критичара представника државних медија из 19 земаља, а гласање се вршило тајно.

Лани Зорјан ће 12. априла бити уручена ова награда, и она ће на тој свечаности у сали Палау де ла Мусица у Валенсији у Шпанији, извести са симфонијским оркестром Равеловог „Цигана”, а концерт ће уживо преносити „Дојче веле“.

На овом концерту ће Лана Зорјан имати прилику да упозна своје велике идоле Хилари Хан и Ренеа Каписона.

Новосадска публика прати успехе ове младе виолинисткиње, која је свој таленат испољила врло рано.

Виолину свира од четврте године, што и није чудно, јер потиче из музичке породице, она је већ трећа генерација која се бави музиком.

Као изузетно талентована, Лана Зорјан је још пре неколико година почела да ради и са професорима академија, најпре са Имреом Лакатошем (АУНС) и са Иваном Аћимоски Жикић из Београда (ФМУ). Већ тада је свирала композиције из програма који је намењен студентима.

До сада је Лана Зорјан освојила више од 60 првих и специјалних награда, као и лауреата на међународним и републичким такмичењима у земљи и иностранству (Аустрија, Русија, Чешка, Бугарска, Северна Македонија, Мађарска, Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Шведска, Шпанија).

Неке од најзначајнијих награда освојила је на 64. Међународном такмичењу виолиниста „Јарослав Коциан“ (Чешка, 2022), на којем је била лауреат – апсолутни победник свих категорија.

На Интернационалном такмичењу „Јозеф Мицка за младе виолинисте“ освојила је прву и специјалну награда „Јозеф Мицка“.

У Хрватској на Интернационалном такмичењу младих виолиниста „Фрањо Крежма” била је – апсолутни победник свих категорија.

Признања је добијала и у другим приликама, као што је талент шоу класичне музике.

Ова талентована виолинисткиња, која увек иде испред својих година, наставља да савладава дела о којима други њени вршњаци тек размишљају.

Већ сада има више од 300 концерата, јавних наступа…. Као солиста наступала је 26 пута са 13 различитих професионалних оркестара, а тек је прва година студија.

Извор: Дневник, Н1

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.