Почетна » Компас » Отац Милош Весин — Вера у доба страха и анксиозности

Отац Милош Весин — Вера у доба страха и анксиозности

Отац Милош Весин је рођен у Новом Саду, у Србији, од оца професора, публицисте и књижевника, и мајке економисте. Похађао је Српску православну богословију у Сремским Kарловцима, а али и Основну музичку школу у Новом Саду. Потом је пет година студирао на Богословском факултету у Београду.

Студије психологије, студије музике (одсек соло-певање и дириговање) и пост-дипломске студије из теологије завршио је у Луцерну (Швајцарска). Први је диригент свештеничког хора Епархије шумадијске “Свети Сава”. Усавршавао је музику и психологију у Лозани, Паризу и Кембриџу. Докторирао је психологију у Лондону. Предавач на многим црквеним трибинама и универзитетима широм Америке, Канаде и Европе. Бави се пастирском психологијом и службује у Чикагу. Два пута годишње у мају и новембру долази у Београд где организује јавна предавања, где са православног гледишта говори о духовном животу савременог човека, по чему је постао познат међу Србима у свету.

Докторска дисертација Саветодавна психологија и Света тајна исповести на раскршћу између патолошког и здравог осећаја кривице, настала је након вишегодишњих истраживања (од испитаника из Србије до испитаника Источне и Западне Америке, све до православних земаља Африке) и потврдила је ауторову почетну тезу о распрострањености доживљаја греха, кривице, стида, кајања код људи
Године 1977. отац Весин, постао је директор новоформираног свештеносавског хора. Професионално је певао у београдском Позоришту на Теразијама. Провео је осам година живећи у Швајцарској на постдипломским студијама теологије и музике. Путовао је у Немачку, Италију, Француску, Аустрију, Шведску, Холандију, Сједињене Америчке Државе, Африку, Азију и Аустралију представљајући Српску православну цркву на разним међународним конференцијама.

Оженио се својом супругом Драганом у јуну 1990. године и истог месеца је рукоположен за свештеника у Чикагу. Његов син Марко рођен је 1991. године. Отац Милош је свештеник са најдужом службом у историји Српске православне цркве у Чикагу. Његова каријера обухвата око 8.300 богослужења, 724 крштења, 277 венчања, 1.002 сахране, 11.000 посета болницама и старачким домовима.

Отац Милош Весин и ако је службовао у Чикагу, а био предавач у Либертвилу ужива велику популарност међу Србима где год да се они налазе. Предавања и трибине су увек попуњене до последњег места. Свештеник Весин се вата у коштац са највећим изазовима савременог младог човека. Говори, пише и беседи и младим људима, о депресији, анксиозности, духовним и душевним проблемима и изазовима савременог човека. Увек инспирисан, увек одважно и храбро и хируршки прецизно Отац Милош теши свој народ са обе стране Атлантика.

Погледајте читаву епизоду нашег подкаста у којој је гост Протојереј-ставрофор проф. др Милош Весин:

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.