Почетна » Геоаналитика » Шта се дешава у Тексасу? Политичка борба или сукоб федералних снага и Националне гарде

Републиканци против Трампа

Шта се дешава у Тексасу? Политичка борба или сукоб федералних снага и Националне гарде

Замјеник гувернера Тексаса Дан Патрик наводи да би администрација америчког предсједника Џоа Бајдена направила грешку ако би се суочила са припадницима Националне гарде Тексаса и других државних јединица.

Страхови од сукоба и тензија између федералних и државних јединица остају након што је одлуком Врховног суда речено да би федерални гранични агенти могли да пресјеку жицу која је инсталирана током операције „Усамљена звијезда“ гувернера Тексаса Грега Абота.

Највећа грешка коју би Бајденова администрација могла да направи била би сукоб са органима за спровођење закона или нашом војском и нашом Националном гардом на нашој граници док заправо радимо посао који амерички народ жели – рекао је Патрик за Фокс њуз и додао да Тексас има уставно право да штити грађане.

Патрика су новинари претходно питали да ли му делује да Бајден жели да покрене неку врсту „насилног сукоба“ држава и савезне владе, међутим, заменик гувернера Тексаса је рекао да „није забринут“ због такве ситуације.

Абот је након судске одлуке рекао да ће Тексаса наставити да поставља жилет жицу да одбије илегалну имиграцију. Гувернер је критиковао „непромишљену политику отворених граница“ актуелног предсједника и додао да је жица „ефикасна за одвраћање од илегалних прелазака границе“.

Бајденова администрација је саопштила да жица спречава агенте да приступе кључним деловима границе и додала да су тактике које користи Абот окрутне и нехумане према мигрантима.
Абот се недавно нашао на удару својих противника након што су се три особе, укључујући двоје дјеце, удавиле у ријеци Рио Гранде. Тексас каже да је Бајденова администрација крива што није правилно спроводила закон о имиграцији.

Републиканци против Трампа

Утапања су се догодила у близини кључног подручја границе познатог као Шелби парк Игл пас. Тексас је преузео ту област док је министарство за унутрашњу безбједност (ДХС) затражило од државе да престане да спречава приступ агентима федералне граничне патроле.

ДХС је у писму главном државном тужиоцу Kену Пакстону тражио пун приступ граници до 26. јануара и саопштио да су јединице царине и граничне заштите блокиране из критичне области.

Абота, који је то прогласио инвазијом, подржало је 25 његових колега републиканских гувернера.

– Солидарни смо са нашим колегом гувернером Грегом Аботом и државом Тексас у коришћењу сваког алата и стратегије, укључујући ограде од жилет-жице, за обезбјеђење границе. Радимо то делимично зато што Бајденова администрација одбија да примјени законе о имиграцији који су већ у књигама и незаконито дозвољава масовно условно отпуштање миграната који су илегално ушли у нашу земљу широм Америке – додаје се у саопштењу.
Ова коалиција републиканских гувернера држава, који су у строгој опозицији Белој кући, оптужила је америчког председника Џоа Бајдена да је претворио јужну границу земље у рањиву тачку за илегалну миграцију.

„Уместо да поштује закон и штити границу, Бајденова администрација напада и тужи Тексас због акција да заштити америчке грађане од историјских нивоа илегалне имиграције, смртоносне дроге и терориста који улазе у Сједињене Државе“, наводи се у саопштењу.

ни су, кажу, солидарни са гувернером Аботом и подржавају „сваки алат и стратегију“, укључујући и постављање ограда од жилет жице за обезбежење границе.

„Делимично то чинимо зато што Бајденова администрација одбија да примени законе о имиграцији који су већ на снази и незаконито дозвољава масовно условно отпуштање миграната који су илегално ушли у нашу земљу широм Америке“, навели су гувернери у отвореном писму.

Креатори Устава САД су, подсећају они, јасно рекли да у оваквим временима државе имају право на самоодбрану.

„Пошто се Бајденова администрација одрекла своје уставне обавезе према државама, Тексас има сва правна оправдања да заштити суверенитет наших држава и наше нације“, навели су републикански гувернери.

Бајденова администрација пак тврди да је број илегалних прелазака границе опао откако су у мају ступила на снагу нова имиграциона правила.

Осам миграната је погинуло, а 37 је спасено када су покушали да пређу у САД, преко набујале реке, саопштили су царински званичници.

Агенти граничне патроле, заједно са локалним ватрогасним и полицијским службама трагају за имигрантима, а ту се преплиће дилема, чија је надлежност, федералних или локалних власти. Неколико пута је дошло до “судара” а могло је да се претвори у ватрени окршај Националне гарде Тексаса и савезних агената послатих из Вашингтона.

Америчко Министарство за унутрашњу безбедност предузело је привремену меру затварања граничног прелаза Тексас-Мексико како би „зауставило велико кретање миграната који долазе железницом и да би заштитило здравље и безбедност свог особља“, саопштила је у децембру Бела кућа.

Мексико контра Украјине

Масовни улазак миграната у САД на јужној граници с Мексиком један је од великих проблема који снажно утичу на америчку политику. О томе најбоље сведоче и вишемесечне борбе између Конгреса и Беле куће око Бајденовог предлога буџета (који, између осталог укључује и финанцијска средства за Украјину и то својим највећим делом – око 61 милијарде долара од њих укупно 105), којег републиканци блокирају – не због љубави према Русији и Путину – о чему нема и не може бити нити говора, већ управо због незадовољства политиком актуалне администрације по питању имиграцијеОсим тога, терет мигрантске кризе највише сносе америчке јужне савезне државе што додатно повећава тензије на релацији север-југ. Тако протеклих година није недостајало ни нових сецесионистичких иницијатива – и то из високих владајућих кругова таквих држава.Једна од њих, и то она најважнија – свакако је Тексас. С големом површином од скоро 700 000 км2 (већа је само Аљаска) и с око 30 милиона становника (већа је само Калифорнија), Тексас је и једна од најбогатијих савезних држава која је своје богатство стекла на нафтној индустрији.
Подсетимо, Тексас је пре прикључења САД-у 1845. године као 28 америчка држава – 10 година био самостална држава под називом Република Тексас. Ти корени државотворности и даље су јаки, а долазе до изражаја у контексту све већих идеолошких подела унутар САД-а, где у Тексасу доминирају традиционалне, конзервативне вредности над оним неолибералним – које превладавају у демократским државама.

Ко спомиње отцепљење

Та америчка савезна држава, као гранична с Мексиком, сада и трпи највеће последице бесконачног мигрантског таласа који је доласком Бајденове администрације поново покренут у прави стампедо након претходног значајног смањења током мандата бившег председника Доналда Трампа који је по том питању спроводио оштре мере, укључујући и изградњу граничног зида према јужном суседу.Тексас је друга по величини и по броју становника држава САД. Смештен је на југу централног дела САД према југу се граничи са Мексиком, према западу са Новим Мексиком, према северу са Оклахомом, према североистоку са Арканзасом и према истоку са Луизијаном. Простире се на површини од 696.241 км² и у њему живи преко 25 милиона људи. Тексас је познат и као Држава усамљене звезде (Лоне Стар Стате), јер је после отцепљења од Мексика 1836, па све до 1845. био независан. Та „усамљена звезда“ се налази на застави и грбу Тексаса.

Извор: АТВ, Србин инфо, РТ Балкан, Њузвик, Политика

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.