Почетна » Наука » „Mаск није успео у својој намери, али честитке пристижу“

Други покушај лансирања "Старшипа"

„Mаск није успео у својој намери, али честитке пристижу“

Спејс Иксова мегаракета „Старшип“ није успела да оствари циљ Илона Маска у свом другом тест лету, а то је достизање висине од 240 километара пре него што се спусти у Пацифик у близини Хаваја, око један и по сат након полетања, преноси АП. У питању је други покушај лансирања „Старшипа“ уз помоћ ракетног појачивача „Супер хеви“, пошто се први покушај у априлу завршио неуспешно.

Први покушај узлетања „Старшипа“

Деби „Старшипа“ био је заказан за 20. април, а ракета је успела да се одвоји од тла у 8 часова и 30 минута по локалном времену. Одмах је било јасно да је неки од 33 мотора заказао, а како је летелица наставила да се пење, све више мотора је отказивало.

Пре него што је „Старшип“ могао да се одвоји од погонске фазе, читава ракета је почела неконтролисано да се врти и експлодирала је 4 минута након полетања. Да ствар буде гора, каснија истрага показала је да је „Старшипов“ систем за самоуништење такође заказао, а поврх свега прва погонска фаза ракете је скоро уништила лансирну рампу током полетања.

„Други покушај је био знатно успешнији“

Ракета компаније чији је власник Илон Маск лансирана је са платформе недалеко од Бока Чике у Тексасу, након чега је узлетела око 90 километара изнад површине земље. У почетку све је деловало као да иде по плану, да би компанија десет минута након лансирања саопштила да је изгубила контакт са летелицом, преноси Ројтерс.

„Изгубили смо податке из друге фазе… мислим да смо изгубили другу фазу“, рекао је водитељ „СпејсИксовог“ преноса уживо Џон Инсприкер.

 

Иако је супер „хеви бустер“ доживео оно што се назива „брзо растављање“, инжињери „СпејсИкса“ су итекако задовољни данашњим подухватом и сматрају да ће им сви подаци прикупљени од данас бити од велике користе у модификацији нове мегаракете.

Они ће анализирати све податке, утврдити где је пошло наопако, а онда ће покушати поново. Убрзо се јавио и Џеред Ајзакмен, милијардер који ће бити један од спонзора „Поларис програма“, односно трећег узлетања „Старшипа“. Честитао је Илону Маску изјавивши да је ово невероватан подухват.

Крајњи циљ Илона Маска и агенције НАСА

Крајњи циљ остаје исти као и 2002. године када је Маск основао „СпејсИкс“, а то је насељавање и колонизација Марса, али и других одредишта у Сунчевом систему. Након „Фалкон 9“ и „Фалкон Хеви“ лансирних возила, пројекат ове фирме се заснива на следећој генерацији ове врсте возила која ће бити најмоћнија икада направљена и употреба ће им бити вишекратна.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.