Почетна » Култура » Једанаест дечјих представа на фестивалу „Позориште Звездариште”

Једанаест дечјих представа на фестивалу „Позориште Звездариште”

“Препознај своју звезду” слоган је 18. дечјег фестивала “Позориште Звездариште”, који ће у Београду бити одржан од 29. септембра до 4. октобра.
Свечано отварање фестивала биће на Великој сцени Театра „Вук“, када ће бити додељено годишње признање Савета фестивала – „Звезда међу звездама“.

Овогодишња добитница фестивалског признања је Диана Кржанић Тепавац, глумица, позоришни и драмски педагог, те дугогодишња председница Националног савеза позоришта за децу и младе АСИТЕЖ-а Србије.
У такмичарском програму биће изведено 11 представа из Србије, Словеније, Босне и Херцеговине и Хрватске.
О фестивалским наградама и ове године одлучују стручни жири и дечји жири.
Ове године стручни жири чине: редитељка Јана Маричић, драмски писац Ђорђе Косић и глумица Ања Алач.
У дечјем жирију биће девојчице и дечаци узраста од седам до 12 година, учесници седме генерације програма Мали позоришни експерти који воде млади позоришни професионалци и педагози окупљени око уметничког колектива „Три гроша“.
У оквиру пратећег програма, биће реализовани интерактивни програми намењени деци, младима, родитељима и стручњацима који се баве одрастањем деце.
„Позориште Звездариште“ је регионални такмичарски фестивал који представља најбоља сценска остварења у позоришној продукцији за децу на подручју Србије и земаља у окружењу.

На „Звездаришту“ се изводе луткарске, драмске, игране и комбиноване форме. Такође, изводе се представе класичног театра и представе које припадају новим позоришним тенденцијама; вербални и невербални театар (театар сенки, театар покрета, плесни театар…); представе за децу свих узраста – од најмлађег до представа за тинејџере.

Припремила редакција Компас инфо

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.