Почетна » Геоаналитика » Елитне јединице украјинске војске разматрају свргавање Зеленског?

Елитне јединице украјинске војске разматрају свргавање Зеленског?

Команданти и борци елитних одреда Оружаних снага Украјине нису задовољни променама у украјинском војном руководству и озбиљно разматрају свргавањe председника Владимира Зеленског, изјавио је представник руских безбедносних структура за “РИА Новости”.

Руски специјалисти су добили приступ комуникацијама представника различитих елитних јединица украјинске војске, попут маринаца, обавештајних служби, специјалних јединица СБУ, као и разних националистичких батаљона, прецизирао је извор.

Ради се о затвореном Телеграм каналу под називом “Парабелум” у којем су радикални борци елитних јединица Оружаних снага Украјине.

На основу материјала до којих је дошла руска агенција, војска изражава незадовољство деловањем Зеленског и новог главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Александра Сирског, који је пре месец дана постављен на место Валерија Залужног.

“Ако људи и војска не стану у заштиту Залужног, онда ће овај пацов уништити све. Дајте да скинемо зеленог пацова и поставимо Залужног! Чињеница је да је потребно мењати Зеленског, а не Залужног. Тај пацов осећа да му је рејтинг нула”, написао је на том каналу командант обавештајне групе 80. засебне десантно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине Максим Шевцов са кодним именом Зима.

Украјински председник је прошлог месеца Залужног сменио са функције главнокомандујућег Оружаних снага Украјине, што је, како се верује, потврдило изјаве украјинских и западних медија о вероватном сукобу између Зеленског и Залужног.

Министарство спољних послова Украјине је одобрило именовање Залужног на место украјинског амбасадора у Великој Британији.

Залужног је заменио генерал Александар Сирски, кога је “Политико” описао као “касапина” непопуларног међу војницима који су наводно негодовали због његове спремности да их баци у “јалове нападе”.

Чак и пре хаотичног повлачења Украјине из стратешког града Авдејевке у Донбасу, Сирски је признао да се Кијев налази у “тешкој” ситуацији на фронту.

Са друге стране, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Москва не очекује да ће реорганизација војног врха противника имати значајан утицај на бојном пољу.

Извор: РТ Балкан

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.