Почетна » Култура » Излази документарни филм о херојима са Кошара

Излази документарни филм о херојима са Кошара

Симболика уводних шпица… лед, снежни наноси, ветар, ватра од камена, хладноћа, окамењена војска…

Овај кратки документарни филм (35 минута) показаће суштину и значај ове битке и хероја, и неће улазити у детаље битке. Намењен је студентима како би им приближили ово јунаштво и значај битке на Кошару.

Наш крајњи циљ је да овај филм понудимо свим школама у Србији за осмаке и средњошколце да погледају 25. марта, у понедељак или 11. априла 2024. године и да добијемо препоруку Министарства просвете, надам се да ћемо успети, наглашава Ђорђе Бојанић.

Чућете и приче и песму о јунаку са Кошара, Ивану Васојевићу Јагуару, коју је испричао његов брат др Данило Васојевић.

Завршну реч одржаће генерал-потпуковник у пензији Владимир Лазаревић.

Кадрови за насловнице и сцене снимани су на обронцима Јелашничке клисуре и Црног врха.

Хвала Даници Црногорчевић и Дуо Дигитал Медиа из Крагујевца.

Очекујемо да филм буде готов до 20. марта 2024. године, наглашава Ђорђе Бојанић.

Иван Васојевић, звани Јагуар, био је водник у Војсци Југославије. Погинуо у бици на Кошарама 11. априла 1999. године на Ускрс. На тај дан Ускрса умрли су и Предраг Богосављевић, Миленко Божић, Дарко Бјелобрк и пас мајор Лестер. Два дана пре погибије, 9. априла 1999. године, Иван је са својих 12 војника бранио гранични камен Ц 3/6. у борби са албанским терористима. Била је то борба 12 српских хероја против 300 терориста.

Наредник Иван Васојевић постхумно је одликован Орденом за заслуге прве класе у области одбране и безбедности.

Кошаре и Паштрик су српски Термопили. То је и највећа битка у новијој српској историји, место где се бранио опстанак Србије.

Важно је да се Србија пробуди и да се не забораве ова деца војници, сви који су дали животе за нашу отаџбину Србију!

О бици за Кошаре се много прича, али се премало зна.

Најтежи и најтежи део ове границе биле су планине које сви балкански народи зову проклете планине, или Проклетије. Управо на овом месту, на планини Јуничкој, налази се караула Кошара, која се налази између Пећи и Ђаковице, само 200 м од државне границе са Републиком Албанијом.

Ни корак назад! Нема повлачења! – је једина команда која је била вишак на државној граници са Албанијом 1999. године…

То сви морамо да знамо, наглашава Ђорђе Бојанић.

Ово ће бити кратка прича и поносна.

Кошеви су херојски подвиг припадника Војске Југославије који су зауставили копнену агресију на нашу земљу 1999. године, а већина бораца била су деца која су у то време служила војни рок. Ти хероји су одолевали нападима много бројнијег и технолошки напреднијег непријатеља, приморавајући га да потписивањем мировног споразума тражи решење за окончање агресије. Дакле, Кошар и Паштрик су резултирали резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, на основу које су Косово и Метохија и данас саставни део Републике Србије. Народна традиција већ је препознала битке на Кошарама и Паштрику као симбол отпора СР Југославије новој светској тиранији. Од чега су настале родољубиве песме „Јунаци са Кошара“, „Вила са Кошара“ и друге.

Ове године, на годишњицу почетка НАТО агресије на Србију 24. марта, у Храму Светог Василија Острошког у Нишу биће откривена јединствена спомен-крипта новим косовским јунацима. У спомен крипти уклесана су имена свих српских ратника који су своје животе положили на олтар отаџбине бранећи српску духовну и националну колевку – Косово и Метохију од 1998. до 2003. године. Живопис у Храму раде руски фрескописци.

Вечна слава јунацима са Кошара и Паштрика!

Поштујемо живе, не заборављамо мртве!

*Филм је рађен без икаквих донација и финансија, рађен је из душе и срца и љубави према отаџбини Србији. Филм није исплатив. Биће приказан на Јутјубу.“

Извор: Б92

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.