Почетна » Геоаналитика » По анкетама Трамп има већу подршку од Бајдена

По анкетама Трамп има већу подршку од Бајдена

Избори за председника Сједињених Америчких Држава одржавају се сваке четврте године,  први уторак у новембру. Ове године, то је 5. новембар. Избори су индиректни, што значи да грађани не гласају директно за кандидата којег желе, већ за електоре који чине Електорски колегијум. Електорски колегијум има 538 чланова, а за победу је потребно имати најмање 270 гласова. Свака држава има одређен број електора, у зависности од броја становника, а већина држава примењује правило „победник узима све“, што значи да кандидат који освоји већину гласова у тој држави добија све њене електорске гласове. Изузетак су Мејн и Небраска, који деле своје електорске гласове пропорционално резултатима. Електорски колегијум се састаје у децембру и тада гласа за председника и потпредседника. Резултати се објављују у јануару, а новоизабрани председник полаже заклетву 20. јануара.

Кандидат за председничку номинацију Републиканске странке Доналд Трамп има подршку 46 одсто укупног броја регистрованих бирача, а актуелни председник САД Џо Бајден 42 одсто гласача, показује истраживање агенције ХаррисX у којем се наводи да је Трамп испред Бајдена чак и међу независним бирачима.

Када је реч о Американцима који не припадају ни демократама, ни републиканцима, Трамп има подршку 46 одсто испитаника, а Бајден 35 одсто, док је 20 одсто бирача неодлучно, преноси портал Хил.

Трампа подржава 56 одсто мушкараца, а Бајдена 38 одсто. Са друге стране, више жена је на страни актуелног председника, 46 одсто, док републиканца подржава 36 одсто испитаница.

Када се у анкету укључе независни и кандидати других партија, Трамп има подршку 40 одсто бирача, Бајден 37 одсто, а на трећем месту је Роберт Кенеди Млађи са подршком 11 одсто испитаника.

Истовремено, већина бирача је рекла да не жели ни Бајдена (61 одсто), ни Трампа (53 одсто) за председника.

Анкета је спроведена 16. и 17. јануара на узорку од 1.045 регистрованих бирача.

Избори за председника САД заказани су за 5. новембар ове године.

Извор: Танјунг, Политика

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.