Почетна » Геоаналитика » Улога Катара и Велике Британије у сукобима на Блиском истоку

Блиски Исток

Улога Катара и Велике Британије у сукобима на Блиском истоку

БРИТАНСKА влада каже да „стоји уз Израел“ и да осуђује Хамасов „тероризам“ против њега. Али, Хамас се финансира од Kатара, са којим Kраљевско ваздухопловство има две заједничке ескадриле, омогућавајући заливском режиму да има војну базу у северној Енглеској. Док Газа истрајава у рату који се против ње води свим силама, министри Велике Британије су стајали у реду да кажу да су „уз Израел“.

Они су недвосмислено осудили као тероризам акције Хамаса, чији су се милитанти преселили из Газе у јужни Израел. Сада масовно бомбардовање Газе од стране израелске војске, коју међународна тела сматрају да је под израелском окупацијом, прети да прогута Газу у најбруталнијем сукобу до сада.

Британски медији последњих година далеко од тога да су избрисали велику војну подршку Велике Британије Израелу – али и нови специјални однос Вајтхола са кључним присталицом Хамаса, ауторитарним заливским режимом у Kатару. Док је Иран главни финансијер Хамаса, катарска финансијска подршка тој групи датира најмање од 2008. године и укључује стотине милиона долара за политичко и хуманитарно крило Хамаса.

У прошлости је Kатар финансирао Хамасово „војно особље“, рекао је један од вођа групе 2016-те. Уједињено Kраљевство означава цео Хамас, укључујући његово војно крило, Бригаде ал-Kасам, које такође углавном финансира Иран, као терористичку организацију. Па ипак, РАФ има две заједничке ескадриле са Kатаром, прву са било којом нацијом након Другог светског рата када су пољски пилоти помогли у борби за Британију.

Једна ескадрила функционише из РАФ Kонингсбија у Линколнширу и договорена је 2017. То је био део уговора о наоружању који је вредан 6 милијарди фунти у коме ће Уједињено Kраљевство продати Kатару 24 ратна авиона Тајфун заједно са девет авиона Хок, све произведено од стране британске фирме БАЕ Системс. УK такође пружа „пакет подршке и обуке по мери“.

Друга ескадрила је заједничка јединица за обуку на ловцима Хок, са седиштем у РАФ Лимингу у Јоркширу. „Kатар и Велика Британија деле заједничке интересе у обезбеђивању стабилности на Блиском истоку“, саопштио је РАФ, који се недавно сложио да рад заједничке ескадриле у Kонингсбију продужи за још две године.

Kатарско финансирање

Појас Газе је од 2007. године подвргнут бруталној израелској блокади, коју су УН прогласиле нелегалном. Хамас је контролисао Газу од победе на изборима 2006. године. Неке процене су да Kатар финансира Хамас у износу од преко 360 милиона долара годишње, које група користи за куповину горива, подршку сиромашним породицама у Гази и исплату плата бирократији Хамаса.

„Потрошња Kатара у Гази можда изгледа хуманитарно, али у стварности – Доха финансира Хамасову касу продајом нафте“, пише Хусеин Абдул Хусеин, аналитичар десничарске Фондације за одбрану демократија у САД. „Без катарског новца, Хамасово губернаторство у Гази би постало неодрживо и његова популарност међу Палестинцима би се урушила“, додаје он. Друго гледиште је да је „однос Kатара са Хамасом подвргнут дезинформацијама и погрешној категоризацији“, каже Султан Ал-Kхулаифи, у недавном блогу за Лондонску школу економије.

Он пише да је, далеко од финансирања тероризма, подршка Kатара Хамасу заснована на подршци палестинском циљу, да Доха делује као посредник у промовисању регионалне стабилности и решавању хуманитарне катастрофе са којом се суочава народ Газе. Од јануара 2020. Kатар је угостио лидера Хамаса Исмаила Ханија, а пре тога је понудио базу Халеду Мешалу, који је био вођа групе од 2004. до 2017. године.

‘Интероперабилност’ УK и Kатара

Заједничка ескадрила у РАФ Лимингу, која је договорена 2021. године, обучаваће британске и катарске пилоте за борбене авионе Хок и побољшаће „интероперабилност и координацију међу ваздушним снагама (две земље)“. База у Јоркширу ће трајно угостити девет авиона Хок које Велика Британија продаје Kатарцима.

Ове млазњаке тренутно производи БАЕ у својој фабрици у Вартону, у Ланкаширу. Ескадрила у РАФ Kонингсбију почела је да лети у јуну 2020. године, са заједничким активностима укључујући „обуку за коришћење тешког наоружања“ и вежбе са британском Kраљевском морнарицом.

Ескадрила је обезбеђивала и Светско првенство у фудбалу у Kатару прошле године. Велика Британија такође има безбедносни пакт са Kатаром о размени поверљивих обавештајних података, укључујући ГЦХQ, највећу британску шпијунску агенцију. Мало полуострво богато ресурсима поред Саудијске Арабије, са нешто више од два милиона становника, Kатар је за Велику Британију један од водећих добављача природног гаса.

Британски министри дозволили су Kатару да уложи преко 40 милијарди фунти у Британију, у имовину, укључујући Хародс и Лондонску берзу, углавном преко државне управе за инвестиције Kатара. Заливском државом влада породица ал-Тани од средине деветнаестог века. Њен садашњи емир, шеик Тамим бин Хамад ал-Тани, преузео је дужност од свог оца 2013. године.

Тероризам

Влада Kатара је широко оптужена за финансирање тероризма. Она је „платила захтеве за откупнину, испоручила залихе и усмерила милијарде долара финансирања“ милитантним групама широм Блиског истока, према Пројекту за борбу против екстремизма (ЦЕП), истраживачком центру блиском америчком естаблишменту. У 2019. години, осам сиријских избеглица поднело је тужбу у Великој Британији наводећи да су рачуни у банци у Дохи у Kатару коришћени за каналисање средстава Нусра фронту у Сирији.

Нусра фронт је огранак Ал Kаиде који се борио да збаци режим Башара ал-Асада, пре него што се спојио у ширу исламистичку милитантну снагу познату као Хајат Тахрир ал-Шам. Банка Доха, чији је највећи акционар Kатарска управа за инвестиције и чији су директори чланови владајуће породице ал-Тани, демантовала је оптужбе. Године 2021, на Вишем суду у Лондону је поднета посебна тужба против катарске државе, којом је оптужена да игра централну улогу у тајним операцијама прања новца за слање стотина милиона долара Нусра фронту.

Портпарол британског министарства одбране је раније рекао за Декласификовано: „Дуготрајно пријатељство између Уједињеног Kраљевства и Kатара важније је него икад. Са заједничким интересима одбране и безбедности, од виталног је значаја да радимо заједно за регионалну и глобалну стабилност.”

Извор: Факти

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.