Почетна » Наука » „Apple Smart Ring“ — технолошки гигант најавио нови производ

„Apple Smart Ring“ — технолошки гигант најавио нови производ

Гласине о томе да компанија „Apple“ ради на паметном прстену нису нове. Заправо, прошло је готово десет година откако је компанија патентирала концепт „iRing“ сa сензорима, али тај производ никада није угледао светлост дана. Недавно су се поновно појавиле гласине о могућности да Apple коначно најави свој паметни прстен – али има ли места за то у Apple-ovom асортиману носивих производа?

Гласине о Apple паметном прстену Први познати патент за паметни прстен поднет је од стране Apple-a у октобру 2015. године. Није било много детаља о идеји осим неких скица које приказују прстен с touchpadom на површини, као и уграђеним микрофоном и неким другим сензорима. Касније је компанија патентирала још идеја за паметни прстен, овог пута с сложенијим хардвером.

Foto: Gearrice

Прстен који се контролише покретима и гласом

На основу свих ових патената, Apple истражује идеју прстена који се може контролисати покретима и гласовним командама. Прстен би такође имао сензоре за покрет, биометрију и здравље. То би му омогућило да контролише друге уређаје помоћу покрета прста и чак прикупља здравствене податке, баш као и Apple Watch.

Али на крају дана, „iRing“ је увек био више концептуална идеја него стварни пројекат. Међутим, ствари су се недавно промениле јер смо све више чули гласина о Apple паметном прстену. Прошле недеље, извештај је тврдио да Apple „убрзава“ развој свог паметног прстена и да је „предкомерцијална развојна фаза непосредна“.

Да додамо уље на ватру, Марк Гурман из „Bloomberga“ је у недељу рекао да компанија и даље истражује идеју прстена са сензорима за здравље, али је нагласио да је пројекат у „раним разговорима“ и мало вероватно да ће постати стварност ускоро.

Рат на тржишту са Самсунгом

Где би се прстен уклопио у Apple-ov асортиман? Време ових гласина поклапа се са Samsung-ovim објављивањем „Galaxy Ringa“ раније овог месеца. У среду је јужнокорејска компанија поделила више детаља о додатку, који изгледа као обичан прстен, али може пратити податке о здрављу попут откуцаја срца корисника.

Foto: CNET / Samsung Galaxy Ring

У њему би могли да се налазе различити сензори, као што је за мерење откуцаја срца, притисак, температуре и покрета, али и додаци попут NFC-а за плаћање или екрана за приказ обавештења с телефона.

Истраживачка кућа „Business Research Insight“ наводи да тржиште паметних прстенова расте, а да ће у будућности расти још брже – до краја деценије предвиђа се пораст потражње за таквим производима од око 30% годишње, а у наредних 8 година продаја би лако могла и да се удесетеростручи. То је сигурно примамљиво и Samsung-u и Apple-u, који већ раде на минијатуризацији уређаја и у понуди имају велики број паметних сатова.

 

Извор: 9to5mac, b92, Business Research Insight, Bloomberg

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.