Почетна » Геоаналитика » Хути погодили четири комуникациона кабла и објавили услов за прекид напада

Угрожена комуникација између Европе и Азије

Хути погодили четири комуникациона кабла и објавили услов за прекид напада

Јеменски Хути погодили су четири подморска комуникациона кабла у Црвеном мору између Џеде у Саудијској Арабији и Џибутија, који су том приликом оштећени, чиме је угрожена комуникација између Европе и Азије.

Како наводи „Globes“, у питању су каблови компанија ААЕ-1, Sikom, EIG и TGN, и овај напад изазивао је озбиљан поремећај интернет комуникације између Европе и Азије, при чему се највећа штета осећа у земљама Залива и Индији.

Процене су да је штета по комуникацијске активности значајна, али не и критична, јер кроз исти регион пролазе и други каблови који повезују Азију, Африку и Европу, а који нису погођени.

Поправка подводних каблова може потрајати најмање осам недеља, према проценама, а уз то постоји ризик од новог напада Хута.

Foto: Sputnik

Први подводни кабл од Британије до Индије

EIG (Европско-индијски пролаз) повезује јужну Европу са Египтом, Саудијском Арабијом, Џибутијем, Уједињеним Арапским Емиратима и Индијом. Подводни кабл овог сервиса постављен је трошком од 700 милиона долара и био је први кабл који се протезао од Велике Британије до Индије, према информацијама портала „Globes“.

„TGN“ Атлантски кабл продат је индијској компанији Tata Communications 2005. године за 130 милиона долара. ААЕ-1 има капацитет од 40 терабајта по секунди и повезује Кину са Западом преко Пакистана и Катара. „Seacom“ кабл повезује Европу, Африку и Индију, као и Јужну Африку.

Изузетно скупа поправка опреме под морима могла би трајати недељама и ишла би уз висок ризик јер побуњеници настављају с нападима. Током викенда, америчке и британске снаге погодиле су 18 циљева Хута у Јемену у одговору на њихов најновији напад на теретни брод.

Хути су извели најмање 57 напада на комерцијалне и војне бродове у Црвеном мору и Аденском заливу од 19. новембра, а темпо се повећао у последњим данима.

САД готово свакодневно изводе ударе како би елиминисали мете Хута, укључујући долазне ракете и беспилотне летелице усмерене на бродове, као и оружје које је било спремно за лансирање, међутим и они имају доста губитака.

Услов за прекид напада

Портпарол јеменских Хута, Мохамед Абдулсалам објавио када ће та побуњеничка група обуставити операције против трговачких бродова у Црвеном мору.

Foto: The New Arab / Mohamed Abdulsalam

Како је рекао,напади на танкере ће бити обустављени тек када Израел прекине нападе и укине опсаду Појаса Газе.

Абдулсалам је рекао за Ројтерс да ће Хути преиспитати нападе када Израел прекине опсаду и омогући слободан улазак хуманитарне помоћи у Појас Газе.

Хути од новембра нападају трговачке бродове у Црвеном мору као, како су навели, знак солидарности са Палестинцима у Појасу Газе, због чега је ЕУ послала своју мисију на то подручје.

Мисија ће, како је најављено, имати дефанзиван карактер.

 

Извор: New York Post, Politika, Reuters, B92

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.