Почетна » Наука » Мајкорософт патентирао софтвер који клонира глас

Мајкорософт патентирао софтвер који клонира глас

Заљубљеници у вештачку интелигенцију однедавно имају приступ још једном софтверу. У питању је Мајкрософтово „АИ мезимче“ ВАЛЛ-Е, који може у потпуности да опонаша људски глас и позадинске звукове и коме за прикупљање потребних тонова и генерисање аудио-формата треба свега 3 секунде.

Не прође ни дан, а да нас вести из света вештачке интелигенције и савремених технологија не изненаде. АИ софтвери полако освајају све више функционалности и постају све способнији, што многима иде на руку. Једно он таквих АИ решења јесте и најновије „мезимче“ технолошког лидера Мајкрософт, које зове се ВАЛЛ-Е.

ВАЛЛ-Е је један од најбољих алата за „клинирање“ гласа

Уколико на Гуглу укуцате појам „клонирање гласа“ сигурно ћете пронаћи дуг списак софтверских решења који нуде овакву могућност. Неки су бесплатни, други се наплаћују, али резултат је (приближно) исти – добићете звучни запис који је генерисао софтвер са вештачком интелигенцијом, а који звучи као да сте га снимили ви.
Међутим, у мору алата који пружају овакав функционал, нарочито се, по мишљењу корисника, истиче софтвер са вештачком интелигенцијом ВАЛЛ-Е, који је развио Мајкрософт. Он за само 3 секунде креира „аудио-клона“ који може уместо вас може читати чланке, генерисати звучне записе за видео снимке, па чак и презентовати на састанцима.

До танчина усавршен АИ алат истрениран је на основу Метиног ЛибриЛајт софтвера – аудио-библиотеке која садржи преко 60.000 сати звучних записа које је снимило више од 7.000 људи са енглеског говорног подручја. Користећи „акустичне токене“ он може да предвиди тон који би корисник користио током изговарања текста и генерише звучни запис тако да он у потпуности одговара контексту.

Мрачна страна „клонирања гласа“ забрињава кориснике

Будући да овај алат пружа доживљај да је аудио-снимак креирао човек, кориснике и експерте за безбедност на интернету највише брине што он може доспети у погрешне руке. Коришћењем оваквим снимака може доћи до „цурења“ поверљивих информација, извршења банкарских малверзација, па чак и емотивних уцена.
Тако, примера ради, сајбер-криминалци могу направити снимак који звучи баш као ваш руководилац, позвати вас и пустити га са рачунара или другог уређаја. По сличном принципу могу изнудити поверљиве податке о броју рачуна у банци. Посебно обазриви би требало да буду родитељи и баке и деке, који могу добити позив или гласовну поруку у којој њихово дете тражи новац или неку врсту помоћи.

Извор: РТ Балкан

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.