U mnogim krajevima Srbije procvetale su jabuke i trešnje, što je vrlo učestala pojava i direktno će se u narednoj sezoni odraziti na rod ovog voća, izjavio je za Politiku profesor Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.
Redakciji lista „Politika“, javila se čitateljka i poslala fotografiju tek procvetale jabuke iz njenog voćnjaka u Čibutkovici kod Lazarevca, što je iznenadilo ali i zabrinulo lokalne meštane koji uzgajaju voće.
Uzroci cvetanja van sezone
Ovo se ne dešava prvi put. Imali smo već takve situacije sporadično u poslednjih pet-šest godina. Ovoga puta je baš učestalo da voće cveta kada mu vreme nije – kaže Keserović i objašnjava da se ovo događa u godinama sa visokim temperaturama, a imali smo izuzetno topao jul i avgust. Kasnije i napad grinja i obilnije padavine.
Posledice po rod i kvalitet plodova
Kada se to dogodi, dolazi do brzog obrazovanja pupoljaka i zametanja plodova u istoj godini, a takvi će sitniji plodovi, kada uđu u zimu, izmrznuti i otpasti. Nesumnjivo će se sve ovo odraziti na smanjenje roda, što je još jedan u nizu problema u voćarstvu zbog klimatskih promena.
To će se dogoditi i kod jabuke i kod trešnje, istakao je profesor Zoran Keserović, koji je takođe naglasio da se ove godine, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, očekuju 30 odsto manje količine jabuka nego prošle godine.
Jedina prevencija za sve ovo jesu navodnjavanje i dobra zaštita.
Cene i ekonomski izazovi za proizvođače
Kada je reč o otkupnim cenama jabuka na tržištu, ona je oko 70 evrocenti za kilogram upakovanog voća, čime proizvođači i nisu zadovoljni jer su troškovi, i proizvodnje i transporta, značajno uvećani. Manje jabuka na tržištu nije uticalo na drastičniji rast cene.
Smanjen izvoz u Rusiju i posledice po zaradu
U nekim povoljnim godinama jabuka je prodavana za 75–85 centi za kilogram, ali su tada troškovi koje su proizvođači imali bili znatno manji. Izvozile su se i veće količine, tako da su zarade bile bolje.
Sada se više ne izvozi toliko jabuka u Rusiju, koja ubrzo podiže sopstvenu proizvodnju i nabavlja to voće iz država u okruženju – rekao je Keserović.
Potreba za podsticajem domaće potrošnje
On napominje da bi deo rešenja mogao da bude podsticanje konzumacije jabuka na domaćem tržištu, ali i povećanje svesti kod potrošača koliko je značajno kupovati voće iz domaćih zasada. Takođe, treba više ulagati i u prerađivačku industriju u voćarstvu i proizvodnju prirodnih sokova.